Eesti toetab tõhusa relvakaubandusleppe sõlmimist

Eesti toetab tugeva, tõhusa ja universaalse rahvusvahelise relvakaubanduslepingu sõlmimist, mis seaks relvavedudele ühtsed ja võimalikult kõrged rahvusvahelised standardid.

Eesti delegatsiooni juht ja alaline esindaja ÜRO juures suursaadik Margus Kolga ütles esmaspäeval New Yorgis alanud rahvusvahelise relvakaubanduslepingu läbirääkimistel, et Eesti toetab tugeva, tõhusa ja universaalse leppe sõlmimist, mis seaks relvavedudele ühtsed, võimalikult kõrged rahvusvahelised standardid, mida riigid oma tarneotsuste tegemisel arvesse võtaksid ning mis suurendavad riikide vastutust relvatarnete eest ja vedude läbipaistvust, teatas välisminsiteerium BNS-ile.

„Samuti on Eesti jaoks oluline inimõiguste aspekt, sest lepingu sõlmimine aitaks ära hoida relvatarneid, mis rikuvad inimõigusi, rahvusvahelist humanitaarõigust ja relvaembargosid,“ märkis Kolga. Lisaks aitaks rahvusvaheline leping ebaseadusliku relvakaubanduse tõkestamise kaudu paremini võidelda terrorismi ja organiseeritud kuritegevusega ning aitaks vähendada ka tsiviilohvreid konfliktipiirkondades.

Kolga sõnul oleks tegemist esimese juriidiliselt siduva rahvusvahelise lepinguga riikide vahel, mis seaks tavarelvade impordile, ekspordile ja vedudele ühised rahvusvahelised standardid. Ta tõdes, et hetkel ei reguleeri tavarelvade tarneid ükski rahvusvaheline konventsioon.

Rahvusvahelise relvakaubanduslepingu läbirääkimised kestavad New Yorgis 27. juulini.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD