Maksuameti kontrollid tõid viie kuuga riigieelarvesse 12 miljonit

Maksu- ja tolliamet viis 2012. aasta esimese viie kuu jooksul läbi 3445 erinevat kontrolltoimingut, mille tulemusel laekus riigieelarvesse täiendavalt makse 12 miljonit eurot.

Suur osa maksualastest rikkumistest on seotud käibe varjamisega ja alusetute käibemaksu tagastusnõuete esitamisega, teatas amet.

Aasta esimese viie kuuga esitasid ettevõtted ametile 184 069 käibemaksu tagastusnõuet kogusummas 488 miljonit eurot. 92 protsenti esitatud nõuetest täitis maksuhaldur viie päeva jooksul nõude esitamisest. Selline maksuhalduri poolne operatiivne käibemaksutagastus on teiste Euroopa Liidu (EL) riikidega võrreldes erakordne, märkis amet, kelle teatel varieerub enammakstud käibemaksu maksumaksjale tagastamise aeg erinevates EL-i riikides vahemikus üks kuu kuni üks aasta.

Riskianalüüsile tuginedes võttis maksuhaldur kontrolli kaheksa protsenti esitatud tagastusnõuetest. Viie kuuga on jäetud tagastamata üheksa miljoni euro ulatuses tagastusnõudeid. Tagastusnõuete rahuldamata jätmise põhjusteks on enamasti ettevõtjate hooletusest või teadmatusest tehtud eksimused sisendkäibemaksu arvestuses Samuti jätab amet tagastusnõude rahuldamata, kui sisendkäibemaksu arvestuses deklareeritakse teadlikult ettevõtlusega mitteseotud kulusid või fiktiivseid arveid.

Põhja maksu- ja tollikeskuse kontrolliosakonna juhataja Eilike Pruuli sõnul püütakse tahtlike pettuste puhul alusetute tagastusnõuetega tekitada ettevõttele täiendavaid rahalisi vahendeid tegevuskulude katmiseks, investeeringute tegemiseks või maksuvõla vähendamiseks. "Sagedased on juhtumid, kus alusetu tagastusnõude tekitamiseks deklareeritakse valeandmeid, mille kontrollimisel selgub, et andmete aluseks puudub maksumaksjal mis tahes dokumentatsioon, maksuhalduri küsimuste korral jäetakse e-kirjadele vastamata või telefoninumber, mis seni oli töökorras, enam ei toimi."

Ta märkis, et üksikjuhtum ei ole ka see, kui ettevõtte esindaja ei oska selgitusi anda käibedeklaratsioonil esitatud andmete kohta või põhjendab valeandmete esitamist inimliku eksimusega. "Siiski on ka juhtumeid, kus tunnistatakse ausalt, et tagastusnõue oli alusetu ning deklareeritud üksnes eesmärgiga vähendada oma maksuvõlga. Lisaks püütakse võltsida tuntud ettevõtete arveid, kes maksuhaldurilt vastava järelepärimise saamisel on äärmiselt üllatunud, et keegi nii oskuslikult nende ettevõtte arveformaati järele teeb. Sõpradelt saadud kütuse ja muude pisikulude tšekkide kajastamine ettevõtte raamatupidamises on jätkuvalt väikeettevõtetele kombeks."

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD