Menu

.      

Võrus avatakse mälestusmärk küüditatutele

Küüditatute mälestusmärk päeval Allikas: ROK-PROJEKT

Memento Võrumaa Ühendus avab 22. juunil Võru raudteejaama juures mälestusmärgi küüditatutele.

Skulptor Jaak Soansi loodud mälestusmärk on umbes 2,5 meetri kõrgune, ütles BNS-ile Memento Võrumaa Ühenduse esimees Silver Sild. "See on kaldtee killustiku ja raudteeliipritega, mis imiteerib raudteed. Tee lõpeb 1,5 meetri kõrguse betoonist tahukaga, mille peal on kahemeetrise läbimõõduga betoonring ja selle väljalõikes on kaks rida pronksist loomavaguneid ja inimkujud," rääkis Sild.

Mälestusmärgil on plaat kirjaga "Võrust küüditatutele aastatel 1941-1952".

Elar Sarik  näitab Võru raudteejaama juures kohta, kuhu tuleb mälestusmärk.  Foto: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

Silla sõnul on mälestusmärgi kogumaksumus 21 000 eurot ja selleks on raha andnud teiste seas Võru linnavalitsus ja Võrumaa Omavalitsuste Liit. "Kõige suurema summa - 10 000 eurot - aga annetas Võrust riigikokku kandideerinud Maire Aunaste enda niiöelda katuserahadest," rääkis Sild.

Mälestusmärgi betoonist osa ja aluse tegi kohalik firma AS Kurmik, pronksitööd tehti Tallinnas ja need organiseeris Jaak Soans, sõnas Sild.

Küüditatute mälestusmärk öösel. Allikas: ROK-PROJEKT

Mälestusmärgi avamist just 22. juunil põhjendas Sild sellega, et 14. juunil nöödub 1941. aasta küüditamisest 75 aastat ja küüditatud on sel päeval vastuvõtul presidendi roosiaias. "23. juunil on aga Võrua paraad ja siin on palju inimesi," sõnas Sild.

20 PÄEVA ENIMLOETUD