Menu

.      

Kagu-Eestist tabatud sudaanlased esitasid varjupaigataotluse

Kagu-Eestist kolmapäeval tabatud kaks sudaanlast esitasid neljapäeval varjupaigataotluse, nende edasine saatus selgub neljapäeva pärastlõunal Tartu maakohtus.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peiteli sõnul on selgunud, et esialgsetel andmetel on tegemist 26- ja 31-aastase Sudaani kodanikuga, kes mõlemad kannavad nime Muhamed. Nende kolmas kaaslane, kes ebaseaduslikul piiriületusel hukkus, oli esialgsetel andmetel 54-aastane.

"Kaks ellu jäänud sudaanlast esitasid kolmapäeval taotluse Eestilt varjupaiga saamiseks. Pärastlõunal kell 15 tuleb neil astuda Tartu maakohtu ette, kus kohus otsustab, kas nad saab saata väljasaatmiskeskusesse, et seal siis järgnevalt juba asüülitaotlusi edasi menetleda," selgitas Peitel BNS-ile.

Tallinnast tuli Lõuna-Eestisse kohale araabia keele tõlk, kelle abiga on üks sudaanlastest neljapäeva keskpäevaks juba üle kuulatud, teiselt ütluste võtmine veel käib.

Peiteli sõnul alustas politsei ühtlasi kriminaaluurimist selgitamaks, mis asjaoludel sudaanlased Eestisse sattusid. Seni kellelegi kahtlustust esitatud ei ole.

Lõuna prefektuuri piirivalvurid pidasid sudaanlased kinni kolmapäeva hommikul Koidula raudteepiiripunkti läheduses. Kaks piiririkkujat kandsid lühikesi pükse ja üks oli palja ülakehaga. Piirivalvurid toimetasid piiririkkujad Koidula raudteepiiripunkti ruumidesse sooja ning kutsusid meestele kiirabi.

Piiririkkujad olid teadvusel, kuid värisesid külmast. Piirivalvurid selgitasid, et ilmselt Sudaanist pärit mehed olid ujunud üle Piusa jõe Eestisse ja siis märjad riided seljast võtnud ning külmas edasi liikuda püüdnud.

Piiriametnikele teadaolevalt pidi piiririkkujaid kokku olema kolm. Viimane leitud meestest oli teadvuseta. „Kuna mehe pulss oli alajahtumisest langenud ja hingamine katkendlik, alustasid piirivalvurid kiirabi saabumiseni mehe elustamisega,“ ütles Lõuna prefektuuri piirivalvebüroo juht Tamar Tamm.

Ta lisas, et mõneks ajaks suudeti mehe pulss ja hingamine taastada, kuid siis hingamine taas katkes ning piirivalvurid jätkasid elustamist. Paraku ei õnnestunud piirivalvuritel ligikaudu tunniajase elustamise käigus mehe elu päästa ning kohale saabunud kiirabi tunnustas ta surnuks.

Surnuks külmunud aafriklasest piiririkkuja keha omastele andmine eeldab tema kodakondsuse täpset tuvastamist. Võõramaalasest inimese surma korral võtab Eesti välisteenistus ühendust vastava riigi saatkonnaga, kes teavitab 1lähedasi juhtunust. Lähedased peavad otsustama, mida välismaal hukkunu kehaga edasi teha, ütles välisministeeriumi pressiesindaja kolmapäeva õhtul BNS-ile.

Eestil puuduvad Sudaaniga diplomaatilised suhted, lähim Sudaani saatkond asub Stockholmis.{jcomments lock}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD