Jõulud on küll maagiline aeg, kuid lisaks kingitustele tuleb peredel katta ka külluslik toidulaud, mis tähendab kiiresti kahanevat pangaarvet. Kavalaid nippe suurpere jõululaua soodsaks katmiseks jagab Daily koolikokk Evelyn Bauman.
Pühade-eelne inventuur kappides
Paljudes kodudes on kapid täis erinevaid konserve ja poolikuid pakke kuivainetega ning sügavkülmas ootavad erinevad lihatükid ja kottidesse pakitud hakkliha. Ometi leiavad need samad asjad tee poenimekirja. „Olemasolevatele toiduainetele kasutuse leidmine vähendab poearvet märgatavalt. Poolik pakk rosinaid või kuivatatud ploome leiab väga hästi kasutust jõulupraes, makaronidest võib teha salatit, konservtomatitest hõrgu kastme prae kõrvale ning hakklihast valmib maitsev pikkpoiss“ soovitas kogenud koolikokk.
Planeeri ja koosta nimekiri
Enne kiiret jõuluaega koosta eelarve, mille piires peab terve pere söönuks saama. Et toidupoes maitsvate jõuluhõrgutiste vahel pea kaotamist vältida, koosta nimekiri roogadest, mida laual näha soovid ja vastavalt sellele ka ostunimekiri. „Nimekirjaga poes käimine aitab keskenduda ainult vajalikule ning annab juba kodus aimu, millise väljaminekuga tuleb arvestada,“ õpetas Bauman.
Otsi allahindluseid
Planeerimine võtab küll aega, kuid säästab ka raha. Erinevatest toidupoodidest mööda kõndides astu sisse ja vaata, kas leidub hea pakkumine mõnele tootele, mida oled planeerinud jõululaual pakkuda. Samuti ei tasu eelarvamustega suhtuda pakkumistesse, mis postkasti igapäevaselt täidavad – võib-olla ootab allahindlus poes, mida teie pere kunagi ei külasta!
Valmista toit ise
Erinevate vürtsidega maitsestatud ja hõrkude glasuuridega jõulupraed poelettidel on väga maitsvad, ent isetehtud praad tuleb kindlasti soodsam.
„Suurele perele jõulutoidu valmistamiseks võiks minna turule, valida sobiva lihatüki, määrida see kodus soola, pipra, sinepi ja küüslauguga kokku ning panna siis ahju küpsema. Turul kauplevad talunikud teevad tihti ka suuremale kogusele lihale parema hinna,“ jagas koolikokk kavalaid nippe.
Lihtsuses peitub võlu
Mida rohkem koostisosasid on retseptis, seda kallimaks toit kujuneb. „Eestlaste jõululaual on alati olnud lihtsad ja kodused toidud. Samasugust tava võiksid inimesed ka tänapäeval järgida, koormamata jõulupraadi põnevate maitsete ja lisanditega, mis kokkuvõttes praele hinda lisavad,“ rääkis Daily kokk.
Valmista toitu varuga
Suurema koguse toidu valmistamine nõuab suuremat tööd ja vaeva vaid ühel õhtul, ent hommikul saab järelejäänud jõulupraest lihtsa vaevaga valmistada võileibasid ja järgmiseks õhtuks maitsvat suppi. „Jõulude ajal võiks inimesi juhtida mõõdukus, sest oluline on ju perega koosveedetud kvaliteetaeg. Kindlasti ei ole jõulud võistlus uhkeima toidulaua tiitli saamiseks, mille nimel kodukokk vaid aega pliidi ääres peab veetma“ sõnas Bauman.