Menu

.      

Kolmapäeva õhtupoolikul tabab Eestit tige torm

  • Kirjutas BNS

FOTO: Aigar Nagel

Ilmateenistus ja teeilmakeskus hoiatavad, et kolmapäeval jõuab Eestisse torm, mis haarab enda alla terve maa ning toob endaga kaasa puude murdumist, elektrikatkestusi ja laevaliikluse häireid, kirjutab Postimees. 

Ilmateenistuse teatel tugevneb täna kiiresti lõunaja edelatuul, mis puhub 12– 17, puhanguti kuni 25, saartel ja rannikul kuni 30 m/s. Õhtuks pöördub tuul läände ja loodesse. Teeilmakeskuse andmetel võivad tuuleiilid merel puhuda isegi 33 meetrit sekundis.

Tugevad tuuled saabuvad Eestisse üle Läänemere edela poolt. Prognoosi järgi tabavad kõige tugevamad tuuled Lääne-Eesti saari ning lääneja põhjarannikut kolmapäeval ajavahemikus kell 16–18.

Tormi toob kolmapäeval üle Lõuna-Soome liikuv aktiivne tsüklon, mis toob Tampere-Jyväskylä-Kouvola piirile tiheda lumesaju, Helsingi piirkonda tugeva tuule koos vihmasajuga ning Eesti kohale vihma ja tormituuled, teatas teeilmakeskus. Madalrõhkkonna tagalas algab külma õhu sissevool Eestisse ja temperatuur langeb. Seega on kolmapäeval oodata tormikahjustusi ja elektrikatkestusi.

Merel võib esineda häireid laevaliikluses. Liikluses tasub olla tähelepanelik, kuna teedel võib olla takistusi.

Ilmateenistus andis kolmapäevaks kogu Eestile teise astme hoiatuse, mis tähendab, et ilm on ohtlik. Teise astme hoiatus tähendab, et esineb tavatuid ilmastikunähtusi. Inimesed peaksid olema teise astme hoiatuste puhul väga tähelepanelikud ja jälgima pidevalt ilmaprognoosi. Inimesed peaksid olema teadlikud riskidest, mis võivad olla vältimatud. Järgida tuleb kõiki võimuesindajate poolt antud soovitusi.

Seoses tormihoiatusega on Tallinna linna raskete ilmastikutingimuste tagajärgede likvideerimise töögrupp kõrgendatud valmisolekus.

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf edastas raskete ilmastikutingimuste tagajärgede likvideerimise töögrupi liikmetele valmisolekuteate, mille järgi töögrupi liikmetel tuleb teha ettevalmistusi ja olla valmis oma ülesannete täitmiseks võimalikes rasketes ilmaoludes.

Päästeamet soovitab inimestel teha tormiks ettevalmistusi ning käituda tormi ajal nii, et ei satuks ohtu enda või teiste elu ja tervis. Enne tormi saabumist on soovitav õuest kokku korjata tuulega lendu tõusta võivad esemed, sõiduk parkida garaaži või lagedale ja võimalike elektrikatkestustega arvestades varuda koju piisavalt toitu ja jooki. Tormi ajal on soovitav püsida siseruumides ja autoga mitte sõita. Kui sõit on vältimatu, tuleks valida sobiv sõidukiirus ning arvestada teele langeda võivate puude või muude takistustega. Võimalusel tuleks vältida kütmist, sest korsten võib tugeva tuule tõttu n-ö tagurpidi käima hakata.

Viimati tabas tugev torm Eestit oktoobri lõpus ning siis sai kõige suuremat kahju eeskätt Lõuna-Eesti.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD