Menu

.      

COVID-19 vaktsiine hakatakse jaotama terviseameti kesklaost

  • Kirjutas BNS

Teisipäeval avalikuks tehtud COVID-19 vastu vaktsineerimise plaani järgi hakkab riik vaktsiini laiali jaotama terviseameti kesklaost, kust liiguvad üle Eesti laiali ka süstimiseks vajalikud tarvikud.

Vaktsiinitootja vastutab vaktsiinide transpordi eest kokku lepitud kohta liikmesriigis. Eesti puhul onkokku lepitud, et vaktsiinid transporditakse tootja poolt terviseameti kesklattu, kust tagatakse vajalikud tingimused vaktsiinide hoiustamiseks, mis vajavad tavapärasest madalamaid temperatuure ehk -15- kuni -80-kraadist hoiustamiskeskkonda. Eriti madalate temperatuuride hoidmiseks on kaks võimalust: kuiv jää ja ultrasügavkülmikud. Mõlemad võimekused tagatakse terviseameti kesklaos hiljemalt detsembri lõpuks.

Terviseameti kesklaos toimub vaktsiinide hoiustamine, laialijaotamine vastavalt
vaktsiinide jaotuskavale ja vaktsineerijate vajadustele. Kesklaost jagatakse vaktsineerijatele koos vaktsiinidega ka vaktsiini lahustamiseks ja manustamiseks vajalikud süstlad, nõelad ja lahusti.

Vaktsineerijatel ei ole vaja luua eritingimusi või soetada lisavahendeid vaktsiinide säilitamiseks. Eesti- sisene transport madalaid temperatuure nõudvate vaktsiinide korral toimub kord nädalas või vastavalt vajadusele vaktsineerimiskohtadesse. Ka kõige nõudlikumad COVID-19 vaktsiinid säilivad kuni viis päeva vaktsiinide hoiustamise tavatingimustel ehk 2-8 plusskraadi juures.

Eesti-sisene transport ostetakse sisse. Vaktsiinid tulevad mitmedoosilistes viaalides ja seetõttu nõuab manustamine ja vaktsiinide Eestisisene laialivedu tavapärasest hoolikamat planeerimist, seisab vaktsineerimisplaanis. 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD