Menu

.      

Uus piirang: vaid negatiivsest testist tänasest enam ei piisa

  • Kirjutas BNS

Valitsus rakendab esmaspäevast täiendavad koroonapiirangud, näiteks ei piisa paljudesse kohtadesse sisenemiseks enam pelgalt negatiivsest koroonatestist.  

Uue meetmena otsustas valitsus, et nendesse kohtadesse, kus seni pääses negatiivse testiga, COVID-tõendiga või läbipõdemise tõendiga,  alates esmaspäevast enam vaid negatiivse testitõendiga ei pääse ja nii saab see olema vähemalt 10. jaanarini. 

Nendes kohtades, kus peab olema viirustõendite kontroll, on tungiv soovitus kanda maski. 

Koolides ja huvihariduses muutub testimise kord ehk kõik lähikontaktsed õpilased peavad jääma koju seniks, kuni neile on tehtud PCR test ja see on negatiivne. 

Vaktsineerimise kiirendamiseks tõstab riik süsti hinga, et see motiveeriks vaktsineerijaid. Samuti motiveerib riik perearstikeskuseid ja omavalitsusi, et vaktsineeritute hõlmatust tõsta. 

Ühtlasi saab terviseamet loa sulgeda need asutused, kes piirangute reeglitest kinni ei pea. 

Ettevõtjad peavad tagama kaubandus- ja teeninduspindadel hajutatuse. Kaubanduskeskuste üldkasutatavatel pindadel olevad istumis- ja mängualad on soovitav sulgeda.

Valitsus soovitab tungivalt nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimestel jääda võimalusel kodutööle.

COVID-tõendina jäävad kehtima üksnes vaktsineerimist või COVID-19 haiguse läbipõdemist kinnitavad tõendid. See tähendab, et inimesed, kes pole COVID-i vastu vaktsineeritud või haigust läbi põdenud, ei saa enam osa võtta korraldatud tegevustest, kus COVID-tõend on nõutav.

Piirang hõlmab sportimist, treenimist, noorsootööd, huvitegevust, huviharidust, täienduskoolitust ja täiendõpet, samuti spordivõistluseid ning spordi- ja liikumisüritusi, avalikuks kasutamiseks mõeldud saunasid, spaasid, basseine, veekeskuseid ja ujulaid, avalikke koosolekuid ja üritusi, konverentse, teatrit, kontserte, kino, muuseume, näitusasutusi, meelelahutusteenuse osutamist, toitlustusettevõtteid.

Valitsus toetab ettepanekut tõsta COVID-19 patsiendi voodipäeva eest makstavat lisatasu haiglatele 75 protsendi võrra. Meede kehtib oktoobrist detsembri lõpuni.

Toetus haiglatele läheb maksma 11,79 miljonit eurot ja selle katmine planeeritakse Haigekassa reservkapitalist, mis tuleb uuel aastal taastada.

Valitsus eraldab sihtotstarbelisse reservi viis miljonit eurot perearstikeskustele tulemustasude  maksmiseks 60+ vanuserühmas suurema vaktsineerituse taseme saavutamiseks. Sotsiaalministeerium töötab koos Eesti Haigekassa ja Eesti Perearstide Seltsiga välja toetuse täpsemad kriteeriumid.

Lisaks toetab valitsus ettepanekut maksta perearstikeskustele täiendavat tasu kuni 120 vaktsineerimise korra kohta nädalas nimistu põhiselt tavahinnaga 5,30 eurot, alates 121 süstist kasvaks tasu iga süsti eest kahekordseks ehk 10,60 eurot. Analoogne täiendava tasu maksmine kehtiks ka kooliõdedele. Meede kehtib kuni 30. novembrini 2021. Toetuse kulu on hinnanguliselt 415 000 eurot ja selle katmine on planeeritud haigekassa eelarvest.

Kohalikku omavalitsust, kes suurendab elanike hõlmatust vaktsineeritusega võrreldes 1. oktoobri seisuga +10 protsenti, toetatakse 5 euroga iga vaktsineeritud elaniku kohta. Teise astmena makstakse kohalikule omavalitsusele toetust 5 eurot iga vaktsineeritud elaniku kohta täiendavalt ka siis, kui täiskasvanud elanikkonnast on täisvaktsineeritud vähemalt 80 protsenti.

Meede kehtib aasta lõpuni ning selleks kulub ligikaudu 11,5 miljonit eurot.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD