Menu

.      

Ilmateenistus prognoosib lund alles novembri lõppu

  • Kirjutas BNS

Ilmateenistus prognoosib lund alles novembri lõppu

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normilähedane või normist kõrgem, kusjuures norm jääb vahemikku +0,5 kuni +4,7 kraadi – kuu esimene veerand keskmisest soojem, edaspidi vahelduvad väikesed külma- ja soojalained. Sademeid on normist vähem, kusjuures norm on 51-73 millimeetrit.

Kuu esimesel poolel ulatub üle Läänemeremaade Kesk-Euroopasse madalrõhuvöönd, kus arenevad aeg-ajalt uued osatsükloni, mis hoiavad Eestis õhutemperatuuri üsna kõrge ning ilma sajuse. Vähehaaval tugevneb Lääne- ja Kesk-Euroopas kõrgrõhuala, mis suunab Atlandilt saabuvad madalrõhkkonnad Skandinaavia põhjaossa, kuid nende lõunaserv katab ka Baltimaad ja meil sajab sageli enamasti vihma. Õhutemperatuur aegapidi langeb, kuid jääb valdavalt nullist kõrgemale.

Kuu keskpaik tuleb muutliku ilmaga. Sageli saabub Atlandilt aktiivseid tsükloneid, mis toovad sadu ja paisutavd tuule merel tormiseks. Nende vahele jäävad kuivemat ilma pakkuvad kõrgrõhuharjad.

Kuu viimases kolmandikus tugevneb Loode-Venemaal kõrgrõhuala ja Norra merele jõudvad   madalrõhkkonnad on sunnitud liikuma üle Eesti kagusse. Ilm on sageli tormine ja sajab nii lund, vihma kui lörtsi. Õhutemperatuur pendeldab miinus ja plusskraadide vahet.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD