Menu

.      

Lõuna-Eesti kuus maakonda said juurde 22 rahvatantsujuhti

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Lõuna-Eesti kuus maakonda said juurde 22 rahvatantsujuhti

Viljandis lõpetas äsja Eesti Rahvakultuuri Keskuse (ERK) kursuse mullu sügisel õpinguid alustanud 22 rahvatantsujuhti Tartu, Jõgeva, Viljandi, Põlva, Valga ja Võru maakondadest.

Taolise täienduskursuse eesmärk oli koolitada Lõuna-Eesti piirkonnale heade kutsealaste oskustega tantsuspetsialiste, kes on pädevad juhendama kohalikke tantsurühmi, teatas keskuse esindaja esmaspäeval. Enamik õppusi toimus erinevates Lõuna-Eesti maakondades, kuid õpingute raames jõuti ka pealinna.

Koolitusprogramm sisaldas rahvatantsujuhi ABC-d, mis tähendab Eesti tantsu ajaloo ja tantsujuhi eetika tundmist, Eesti rahvatantsu põhisammude, oskuskeele ja tantsukirjelduste lugemisoskuste omandamist, erinevate rahvatantsuga seotud tantsustiilide tundmist, näiteks IDLA liikumissüsteem, erinevate rahvaste tantsud ning loomulikult ka teadmisi kohalikest rahvarõivastest. Kursuse õppekava tugines rahvatantsuspetsialisti  5. taseme kutsestandardile.

Kursuse eestvedaja oli ERK Tartumaa rahvakultuurispetsialist Kati Grauberg-Longhurst ja tema assistent Tartumaa rahvatantsujuht Meelike Kaarna.

"Vajadus kursuse järgi oli väga suur ning osalejatele meeldis, et kursus nn koju kätte toodi. Väljavalitud osalejad said uusi teadmisi nii Lõuna-Eestis tegutsevatelt tublidelt õppejõududelt, üle-eestiliselt tunnustatud mentoritelt kui oma kursusekaaslastelt. Tantsurahvas on üks väga kokkuhoidev rahvas ning sellegi kursuse puhul oli tunda, kuidas üksteist toetati, aidati ning julgeti ka eksida. Osalejad tõid välja, et väga oluline oli kohtumine oma targemate ja kogenud kolleegidega, kellelt oli palju õppida. Täna siinkohal nii oma assistenti Meelika Kaarnat, kui kõiki koolitajaid ja lõpetanuid,“ sõnas Grauberg-Longhurst.

Kursuse lõpetas Aire Ojalill, Airi Pütsep, Anna-Liisa Kirsch, Annemari Markvardt, Ehtel Valk, Hanna-Liisa Kuusik, Helen Pill, Helle Liloson, Inga Leelanss, Kaisa Hallop, Kelli Kärsna, Liis Tenno, Liivi Orav, Liivia Vaas, Maire Post, Mai-Triin Kõrgeperv, Margit Mathiesen, Merike Helekivi, Pille Rebane, Terje Kiipus, Tiina Pruulmann, Ülle Kepler.

Kursuse läbiviimist toetasid Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts ja Eesti Kultuurkapital.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD