Menu

.      

FOTOD Riigikogu hoone saab 100-aastaseks

  • Kirjutas BNS

Riigikogu hoone saab 100-aastaseks FOTO: Aigar Nagel

Riigikogu tähistab esmaspäeval margiesitluse ja juubelinäituse avamisega 100 aasta möödumist riigikogu hoone avamisest.

Riigikogu hoonet, mis paikneb Toompea lossikompleksi hoovis, asuti arhitektide Eugen Habermanni ja Herbert Johansoni kavandite järgi ehitama 1920. aastal ning see avati pidulikult 12. septembril 1922.

Riigikogu hoone saab 100-aastaseks FOTO: Aigar Nagel

Teadaolevalt on riigikogu hoone siiani ainus ekspressionistlik parlamendihoone maailmas. Kogu mööbel valmistati arhitektide kavandite järgi Tallinnas Lutheri vabrikus ning see pidi sobituma hoone arhitektuuriga. Riigikogu hoone vestibüüli ja istungisaali lagi tehti raudbetoonist, mis polnud tol ajal veel ehituses laialdaselt kasutusel.

Riigikogu hoone saab 100-aastaseks FOTO: Aigar Nagel

Maja silmapaistvaim ruum on läbi kahe korruse ulatuv istungisaal oma sidrunkollase kumera voldilise laega, mida piirab siksakiline valge karniis, mille taha peideti valgusallikad.

Riigikogu hoone oli Eestis esimene avalik hoone, kuhu oli projekteeritud elektrisüsteem ja kus arhitektid sidusid efektsed valgustuslahendused ekspressionistliku arhitektuuriga. Saali nüüdne kujundus on taastatud algset 1920. aastate stiili järgides peamiselt sisearhitekt Leila Pärtelpoja eestvedamisel.

20 PÄEVA ENIMLOETUD