Menu

.      

KIK toetab kaheksa biometaanitankla rajamist 1,1 miljoni euroga

Võrus avati 2017 aastal Baltikumi esimene biometaanitankla FOTO: Võru linn

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetab kolmandast biometaani tanklate taotlusvoorust kaheksa uue biometaani tankimisvõimekusega tankla rajamist kokku 1,1 miljoni euroga. 

Toetust sai AS Alexela Oil, mis lisab biometaani tankimise võimaluse Jõgeva, Viimsi, Tartu Lõunakeskuse, Põltsamaa Puhu risti, Saku ja Keila tanklatele. AS Krooning plaanib rajada biometaanitanklad Sauele ja Kuusalusse, teatas KIK.

Kahest esimesest taotlusvoorust on valmimas või valminud 11 tanklat toetuse kogusummas 1,9 miljonit eurot. Tänaseks on surugaasi tankimisvõimekus olemas Võru linnas, Jüri alevikus ja Tallinnas Sikupillis. Peagi on valmimas tanklad Kuressaares, Paides, Viljandis, Rakveres, Tallinnas Pääskülas ja Peterburi teel ning kaks tanklat Jõhvis.

"Loodame, et aina suureneva biometaanitanklate võrgustiku tõttu leiab üha enam autoomanikke tee alternatiivkütuste juurde," ütles KIK-i projektikoordinaator Aive Haavel. Haavel lisas, et see aitab kaasa taastuvenergia transpordieesmärgi saavutamisele.

Eesti on võtnud eesmärgiks tõsta taastuvenergia kasutamine transpordisektoris 10 protsendini aastaks 2020. Eestis toodetud biometaan on keskkonnasõbralikum ja pikas perspektiivis stabiilsema hinnaga kui importkütused ning selle kasutamine aitab parandada Eesti energiajulgeolekut.

Kolmandasse biometaani tanklate toetuse taotlusvooru laekus KIK-ile selle aasta suvel 12 taotlust kogusummas 7,1 miljonit eurot, millest toetust sooviti saada 2,5 miljonit eurot.

Toetust antakse Euroopa Liidu (EL) Ühtekuuluvusfondist (ÜF) alternatiivsete kütuste transpordis kasutuselevõtu suurendamise meetme raames.

KIK rahastab erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, süsihappegaasi kvoodimüügi tuludest ning EL struktuurifondidest. Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. 18 aastaga on riik KIK-i kaudu toetanud ligi 20 000 keskkonnaprojekti. 

20 PÄEVA ENIMLOETUD