Erakordne rüsijää valmistab kalameestele kõvasti tuska

Foto on illustratiivne

Paljusid pühade ajal suurte lootustega Peipsi äärde sõitnud kalamehi ja -naisi tabas halb üllatus, kui jääle astudes sai selgeks, et suur osa Peipsi kaldalähedasest jääst kaetud rüsiväljaga, mille vahel laveerimine on tõeline katsumus, kirjutab Tartu Postimees.

Sõltuvalt piirkonnast võivad rüsiväljad alata küll ka mõnesaja meetri kauguselt kaldast, aga näiteks kalastajate seas väga populaarses Kodavere kandis ulatuvad need rannajooneni välja.

Peipsi kalanduspiirkonna arendajate kogu juhatuse esimees Urmas Pirk rääkis, et kõige hullem seis ongi järve keskosas, näiteks põhja pool Omedu kandis on olud paremad ja jää siledam. «Seal oli pühade ajal omajagu kalastajaid peal,» märkis Pirk Tartu Postimehele. 

Kuid Kodaverest lõuna poole minnes pole rüsist pääsu Kolkjani välja. Näiteks Rootsiküla kohta on politsei kodulehe jääkaardil kirjas: «Jää paksus 17 sentimeetrit, kaldast 400 meetri kaugusel algab läbimatu rüsi» ning Lahe küla juures märge «Jää paksus 12 sentimeetrit, ida pool lausrüsi».

Seevastu Lämmijärvel pole põhjust kurta, kinnitas Mehikoormas kalapüügiga tegeleva OÜ Latikas juht Margus Narusing. «Siin külmus järv varem ära ning rüsiga muret pole, ilusti saab peale,» ütles ta.

Narusing lisas, et head jääolud valitsevad Piirissaareni välja ning kui 1. jaanuarist lubatakse taas ka kutseliste kalurite vahenditega kala püüda, saavad nad kohe võrgud sisse lasta. Suure järve olusid parandaks Narusingi sõnul aga see, kui tuleks üks suurem sula, mis kataks jääkaane veega. Kui sellele järgneks paar päeva kümnekraadist külma, oleks järvel 20 sentimeetri paksune jää ning asi märksa lõbusam, tõdes ta.

Comments  
  0
Pange siis ikka pilt ka rüsist,mitte siledast jääst.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD