Metskitsede küttimisaega pikendati jaanuari lõpuni

Üksik metskits otsis põllumeeste juurest varju. Foto: ERAKOGU

Metskitsede arvukuse tõttu pikendati nende küttimise hooaega esimest korda jaanuari lõpuni, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees. 

Huntide toidulaud on kitsede rohkuse tõttu küll rikkalikum ja koduloomi kimbutatakse vähem, kuid metsakasvatajatele tekitab kitsede rohkus probleeme. «Metskitsede arvukus on tõusnud kümnendi kõrgeimaks,» rääkis keskkonnaagentuuri peaspetsialist Peep Männil, kelle sõnul on see peaaegu täielikult taastunud madalseisust, mille põhjustas 2008. ja 2009. aasta külm talv. «Eriti kiiresti on kitsede arv kasvanud Lõuna-Eestis,» lisas Männil.

Peaspetsialist tõdes, et kits on suurkiskjatele peamine saakloom. Eriti oluline on ta ilvestele, kes näiteks metssiga ei söö. Kitsede rohkus põhjustab aga Männili sõnul probleeme eelkõige metsakasvatajatele.

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) Võrumaa metskonna metsaülema Agu Palo sõnul hakkas kitsede arvukus juba mullu tõusma ja tõusis lõppeval aastal hüppeliselt. «Kitsekahjustusi ei olnud mõni aasta tagasi üldse, nüüd on neid üsna palju. Kits on põhiline istutatud metsakultuuride kahjustaja. Ta sööb noorte kuuskede võrseid ja kärbib latvu,» selgitas Palo.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD