Menu

.      

Uus laste tervise jälgimise juhend tõhustab ennetust

Foto on illustratiivne FOTO: pixabay

Sotsiaalministeerium saatis avalikule arutelule uuendatud kuni 18-aastaste laste tervise jälgimise juhendi kavandi, milles pannakse senisest enam rõhku ennetusele, laste terviseprobleemide varajasele märkamisele ning ema ja vanemluse toetamisele.

Seni kehtiv laste tervisekontrolli juhend valmis 2009. aastal. Suur osa sellest sobib endiselt kasutamiseks, kuid seda on täiendatud ajakohaste tõenduspõhiste soovitustega, et aidata nii tervishoiutöötajaid kui ka lapsevanemaid laste tervisele parimate otsuste tegemisel, teatas sotsiaalministeerium. Tervise- ja tööministri Riina Sikkuti sõnul loob laste terviseprobleemide ennetamine ja varajane märkamine tugeva vundamendi kogu edasiseks  eluks.

"Varase märkamise ja õigeaegse sekkumisega on võimalik laste ja perede elukvaliteeti ja hakkamasaamist oluliselt parandada," ütles Sikkut. "Pere jaoks on tervisemure korral esmane kontakt perearst või -õde. Seepärast tugevdame järk-järgult peremeditsiini, laiendades perearstide ja -õdede pädevusi, suurendades rahastust ning investeerides nende töökeskkonna parandamiseks. Möödunud aastal ministeeriumi, haigekassa, haiglate ja lastearstide sõlmitud kokkulepe näeb ette, et ka pediaatriline abi peab olema igas maakonnas kättesaadav ning seda arvestatakse edaspidi rahastamisel."

Juhend hõlmab kuni 18-aastaste laste tervisega seotud riskide ennetamise meetmeid. Uuendatud on visiitide läbiviimise sagedust, kohta, toitumisega seotut, põhjendatud uuringute tegemist ning koolis õpilaste tervisekäitumise hindamiseks ja varaseks märkamiseks tehtavat. Lisaks on juhendis täpsustatud puusaliigeste, silmade ja nägemise, kuulmise kontrolli ning kognitiivsete oskuste hindamist, vanemlike oskuste toetamisvõimalusi.

"Laiapõhjalises koostöös valminud juhendi eesmärk on võimaldada kõikide Eesti laste tervise jälgimist ühetaoliste reeglite alusel - lapse ja tema pere keskselt, järjepidevalt, piirkondlikus tervisekeskuses ja koolis, sõltumata lapse elukohast, sotsiaalsest taustast või vanemate majanduslikest võimalustest," lisas Sikkut.

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva sõnul on lapse probleemide varaseks märkamiseks ning lapse muredest aru saamiseks oluline vanemlike oskuste arendamine, millele nüüd ka juhendis enam tähelepanu pööratakse.

"Riiklikul püsirahastusel on väikelaste vanematele suunatud vanemlusprogramm "Imelised aastad", mille kaudu pakutakse lastevanematele tuge laste kasvatamisel. Vanemlusprogrammides osalenud lapsevanemate kogemused näitavad, et mida paremini oskavad vanemad erinevate olukordadega toime tulla, seda õnnelikumad ja tervemad on lapsed," märkis Iva.

Juhendi koostas erialaspetsialistide grupp, kuhu kuulusid lastearstide, perearstide, pereõdede, kooliõdede, ämmaemandate, lastekaitsetöötajate, kliiniliste psühholoogide, lapsevanemate, sotsiaalministeeriumi ja haigekassa esindajad ning teiste erialade eksperdid.

Lastearstide seltsi presidendi Ülle Einbergi sõnul on tal lastearstina väga hea meel nii olulise laste tervise jälgimist puudutava dokumendi valmimise üle.

"2016. aasta riigikontrolli audit näitas, et lapsed käivad tervisekontrollides ebaregulaarselt, laste haigusi ei märgata piisavalt vara ning nad ei jõua õigeaegselt ravile. Me teame, et regulaarsed tervisekontrollid on üliolulised ja neid tuleb teha lapseea erinevatel arenguetappidel selleks, et varakult avastada kõrvalekaldeid lapse arengus, diagnoosida haigusi ja vajadusel suunata lapsi edasi lastearsti vastuvõtule ning jälgimisele," ütles Einberg. "Loodan väga, et juhend aitab perearste ja -õdesid nende igapäevatöös. Juhendiga peaksid tutvuma ka lapsevanemad, et saada teada, millal lapsega tervisekontrolli minna. Paljusid haigusi saab ennetada või varase avastamise korral välja ravida."

Juhend on mõeldud kasutamiseks nii perearstidele ja -õdedele, lastearstidele, ämmaemandatele, koolitervishoiutöötajatele, psühholoogidele, lapsevanematele kui ka sotsiaaltöötajatele – seal hulgas lastekaitsetöötajatele.

Perearstide seltsi juhi Le Vallikivi hinnangul on kõige tähtsam inimene lapse elus tema vanem, kelle mõju lapse tervisele ja arengule on ülisuur.

"Üks selle juhendi eesmärkidest on anda ka lapsevanematele kindlustunne, teadmised ja oskused selleks, et meie lapsed kasvaksid terveteks ja tugevateks," selgitas Vallikivi. "Tervishoiutöötajatel on märkamise ja toetamise näol tervete laste kasvatamises abistav roll."

Juhend rakendub järk-järgult kuni aastani 2021. Perearstide meeskondadele on plaanis koolitused. Paralleelselt on uuendamisel koolitervishoiutöötaja tegevusjuhend ja kavas on ka pereõe tegevusjuhendi kaasajastamine.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD