Menu

.      

Saksamaa eestlaste huvi valimiste vastu on suur

Pixabay

Berliini Eesti suursaatkonna konsulaarsekretär kinnitas, et tänavu on Saksamaa eestlaste huvi riigikogu valimiste vastu olnud ootamatult suur, kirjutab Postimees. 

Eesti kodanikele Berliinis on seekordsed valimised olulised, kuna on üks konkreetne teema, mis tõesti otse nende elu puudutab - topeltkodakondsus. Berliinis neli aastat tegutsenud Eesti kultuuriseltsi KAMA ja siinse Eesti kooli juht Aira Paschke on selles küsimuses üks eestkõneleja. «See on jah südamelähedane teema,» tunnistas ta.

Paschke sõnul on olnud juhtumeid, kui Eesti passi pikendades ametniku küsimusele, kas tal on teine kodakondsus, ausalt vastanu jaoks on toiming väga keeruliseks muutunud. Kui teine kodakondsus lihtsalt maha vaikida, siis uute dokumentide saamisega probleeme ei ole. «See, et Eesti põhiseadus ja kodakondsusseadus on omavahel vastuolus, tekitab järjest enam segadust. Passi pikendamine või sünnijärgse kodakondsuse säilitamine pärast teise kodakondsuse omandamist ei tohiks sõltuda teid teenindama sattunud ametniku isiklikust arvamusest,» märkis ta. «Mitme kultuuri taustaga lapsi ei tohiks panna valiku ette, kas võtta ema või isa sünnijärgne kodakondsus.»

Paschke rääkis, et alaliselt välisriigis elav inimene soovib ka selle riigi ees kodanikukohustust täita ja valimas käia. Selle tegemiseks peab ta aga võtma selle riigi kodakondsuse. «Seega on mõistetav, et paljud sünnijärgsed eestlased on Eesti kodakondsuse kõrvale võtnud teise kodakondsuse.»

Paschke leidis, et on sügavalt Eesti huvides välismaal elavatele eestlastele mitte selga pöörata, vaid seadustada topeltkodakondsus, nagu seda on teinud näiteks Läti. «Nii säilib tõenäosus, et inimesed pöörduvad tagasi Eestisse või seovad välismaal sündinud eestlased oma tuleviku Eestiga,» ütles ta. «Meid on vähe ja me kõik oleme maailmas omamoodi Eesti saadikud.»

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD