Riigikohus hakkab arutama politseiniku võimuliialduse süüasja

Riigikohus hakkab arutama politseiniku võimuliialduse süüasja

Riigikohus võttis esmaspäeval menetlusse süüasja, mille raames süüdistab prokuratuur Ida prefektuuri politseinikku korduvalt erinevate inimeste puhul põhjendamatu vägivalla kasutamises.

Viru maakohus leidis mullu septembris, et 34-aastase Andrei süü võimuliialduses on tõendatud ning määras talle kahe aasta ja kaheksa kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Ühtlasi võttis kohus Andreilt kolmeks aastaks õiguse töötada riigi- või kohaliku omavalitsuse asutuses või eraõigusliku juriidilise isiku ettevõttes ametikohal, kus temale on pandud juhtimise-, haldamise- või järelevalveülesanded või võimuesindaja ülesanded.

Hiljemalt katseaja lõpuks on Andrei kohustatud heastama kuriteoga tekitatud kahju ning käitumiskontrolli ajal on ta kohustatud osalema sotsiaalprogrammis. Kohus mõistis mehelt tsiviilhagide katteks välja 101 eurot, samuti peab ta tasuma menetluskulude katteks ja sundrahaks kokku 1961 eurot.

Oma süütuses veendunud Andrei viis kaasuse Tartu ringkonnakohtusse, kuid ka teise astme kohus jättis tema süüdimõistmise muutmata. Seejärel esitas Andrei kaitsa kassatsioonkaebuse riigikohtusse ning see saigi esmaspäeval menetlusloa.

Eeluurimisel kogutud andmetel pani 34-aastane Andrei esimese süüteo toime 2009. aasta 16. mail, kui politsei patrulltoimkonnas olles kasutas Püssi linnas asuvas eluruumis ilma põhjuseta gaasirelva korteris viibinud kahe isiku suhtes. Seejärel kasutas ta ühe isiku suhtes sama elamu hoovis ebaseaduslikult füüsilist jõudu, erivahendit ja relva, lõi kannatanut teleskoopnuiaga, pani talle käerauad, lõi seejärel jalaga ning lõpuks lasi ka gaasi, tuvastas uurimine.

Eeluurimise selgus, et Andrei kasutas põhjendamatut jõudu ka sama aasta 16. juulil, kui märkas öisel ajal Jõhvis Hariduse tänaval põõsastes oma loomulikku vajadust rahuldanud naist. End korrakaitsjana esitlemata jätnud Andrei haaras teleskoopnuia ja lõi urineerinud naist ning kui naisele tema sõbranna appi tõttas, sai ka tema nuiaga hoobi, lisaks lasi Andrei tema suunas gaasi. Naiste appikarjetele reageeris juhuslik mööduja, kes sai samuti politseiniku käest teleskoopnuiaga hoobi ning gaasirelvast gaasi, tuvastas uurimine.

Kohtueelse uurimise lõppedes esitas Viru ringkonnaprokuratuur Andreile süüdistuse võimuliialduses, mille eest näeb karistusseadustik kohtus süüdimõistmisel ette kuni viieaastase vangistuse.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD