Autojuhtide rahuolu talvise teehooldusega on kasvanud

Autojuhtide rahuolu talvise teehooldusega on kasvanud

72 protsenti sõidukijuhtidest on talvise teehooldusega valdavalt rahul, aastaga on rahuolevate autojuhtide arv kolme protsendi võrra kasvanud, selgub maanteeameti tellitud küsitlusest.

72 protsenti sõidukijuhtidest hindas talviseid sõiduolusid heaks või väga heaks. 2010. aastal oli selliseid sõudkijuhte 69 protsenti, 2009. aastal 66 protsenti ja 2008. aastal 65 protsenti, selgub teisipäeval tutvustatud küsitluse tulemustest.

Kõige paremaks peeti sõiduolusid peamistel maanteedel Tallinna–Narva, Tallinna–Tartu–Võru–Luhamaa ja Tallinna–Pärnu–Ikla maanteel, mille sõiduolusid hindas heaks või väga heaks 67 protsenti sõidukijuhtidest. Ka teiste suuremate maanteede sõiduolud olid möödunud talvel üldhinnanguna head või väga head.

Väiksemate maanteede sõiduolusid hinnatakse tunduvalt halvemaks ja 49 protsendi juhtide hinnangul olid olud halvad või väga halvad, 38 protsendi hinnangul head või väga head. Väga halva hinnangu andnud vastajad peavad põhjuseks, et lumekoristusega alustatakse hilja, teed on rööpalised ja libedad, mistõttu liiklemine on raskendatud ja möödasõit ohtlik.

Talvise teehoolduse operatiivsust peavad heaks või väga heaks 65 protsenti sõidukijuhtidest. Veoautojuhtide rühm hindas üldisi sõiduolusid ja talvise teehoolduse operatiivsust keskeltläbi 22 protsenti kriitilisemalt kui sõidukijuhtide rühm.

Kõige populaarsem kanal liiklusteabe hankimiseks talvel on endiselt raadio. Raadio liiklussaated on eelistatud infoallikaks olnud kõigil uuritud aastatel (50-60 protsenti vastanutest). Raadiole järgnesid televisioon (30-55 protsenti vastanutest) ja sõbrad-tuttavad (15-25 protsenti vastanutest).

Ligikaudu pooled vastanutest tunnevad ennast enesehinnangute alusel talvistel teedel sõites julgelt, kolmandik tavajuhte on ebakindlad ning kümnendik tavajuhtidest pigem väldivad talvel autoga sõitmist.

Kõige sagedamini peavad autojuhid talviste liiklusõnnetuste peamiseks põhjuseks sõiduoludele mittevastavat kiirust (sõidukijuhtide rühmast 47 protsenti vastanutest, veoautojuhtide rühmast 24 protsenti vastanutest), hooletut juhtimist (vastavalt 18 protsenti ja 18 protsenti) ning sõiduoskuste puudumist (vastavalt 16 protsenti ja 32 protsenti). Ebapiisavat teehooldust peavad talviste liiklusõnnetuste põhjuseks 4 protsenti sõidukijuhtidest ja 10 protsenti veoautojuhtidest.

2011-2012. aasta talviste sõiduoludega rahulolu uuring viidi läbi telefoniküsitlusena 05.-15. märtsil maanteeameti tellimusel Eesti Uuringukeskuse OÜ projektimeeskonna poolt.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD