Leht: Keskerakonna domineerimine PBK-s on Moskva otsus

Leht: Keskerakonna domineerimine PBK-s on Moskva otsus

Keskerakonna domineerimine populaarseimas venekeelses telekanalis Pervõi Baltiiski Kanal (PBK) on otsustatud Moskvas, kirjutab Postimees.

Kui Eestis on PBK Keskerakonna selja taga, siis täpselt samamoodi on Läti PBK tugevalt Riia linnapea Nils Ušakovsi selja taga. Ušakovs täidab aga lehe hinnangul Läti poliitikas täpselt sama rolli, mida Savisaar Eestis.

"Ma ei arva, et neid asju otsustatakse Tallinnas, ma ei arva, et neid asju otsustatakse Riias, ma arvan, et need otsused on tehtud Moskvas," leiab endine Komsomolskaja Pravda korrespondent Oleg Samorodni.

Samorodni kinnitab, et kui ta peaks nimetama ühe nime, kes sobiks "vene meedia suure koordinaatori" rolli, siis esimene oleks kindlasti Keskerakonna liige ja Tallinna meediajuht Lev Vaino.

Enne Keskerakonda astumist kuulus Vaino Konstitutsiooniparteisse, mõnda aega aga lausa mõlemasse erakonda. Konstitutsioonipartei on aga üks kõige radikaalsemaid ja Eesti-vaenulikumaid erakondi.

Vainot seob PBK-ga ka otsene perekondlik side. Vaino õepoeg on Aleksander Tšaplõgin, tuntud telenägu, kes praegu juhib PBK-s saadet "Vene küsimus" ja on ka Tallinna väljaantava venekeelse ajalehe Stolitsa peatoimetaja. Varemalt on Tšaplõgin paar korda olnud ka Eesti Televisiooni palgal, kust ta vähemalt esimesel korral, Aarne Rannamäe meenutuste järgi, löödi minema Eesti-vastase tegevuse eest.

"Ma räägin läbi Riiaga, Oleg Solodovi ja teistega. Isegi raha, mida me (Tallinna linn – toim) maksame, on läinud Riiga, mitte Tallinna," ütleb Tallinna meediajuht Lev Vaino, viidates 425.000-eurosele lepingule, mille alusel tellib Tallinna linnavalitsus PBK-lt kolme telesaadet. Need on "Meie pealinn" ("Naša stolitsa"), "Tere hommikust, Tallinn!" ("Dobroje utro, Tallinn!") ja "Vene küsimus" ("Russkii vopros").

Keskerakonna ja PBK suhted ei piirdu aga ainult nende kolme saatega, mille eest Tallinna linn maksab. Neljandana lisandub uudisteprogramm "Novosti", kuid PBK ei tee uudistesaadet ise, vaid ostab seda osaühingult Maurum, mis on Keskerakonna ammune reklaamipartner. Firma enda aastaaruandedki näitavad, et kaks suurimat klienti on just PBK ja Keskerakond.

Keskerakonna domineerimine venekeelses meedias on reaalsus, seda ei eita ka Lev Vaino või Eestis PBK-d esindav Margus Merima. "Teate ju seda ütlust: kes maksab, see tellib ka muusika," pillab Merima. Vaino märgib, et nad kooskõlastavad PBK-ga saadete formaati, kontseptsioone, saatejuhte.

Mõlemad mehed aga eitavad, et tegu oleks otsese poliitilise koostööga, kus Eesti kõige populaarsem venekeelne telekanal toetab teadlikult Keskerakonda. "See on lihtsalt äri," ütleb Merima, kirjeldades Keskerakonna esindatust PBK-s ja kinnitab, et PBK ei ole poliitikast huvitatud.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD