Eesti eksport Hiinasse kerkis mullu 81 protsenti

Eesti eksport Hiinasse kerkis mullu 81 protsenti

Statistikaameti andmetel kasvas kaupade eksport Hiinasse 2011. aastal varasema aastaga võrreldes 81 protsenti ning kaupu eksporditi mullu Hiinasse 203 miljoni euro eest.

Statistikaameti väliskaubandusstatistika talituse praktikant Tauno Linn kirjutas ameti blogis, et viimati oli Eesti eksport Hiinasse nii suur 2006. aastal.

Kaupade import Hiinast kerkis mullu võrreldes tunamullusega 61 protsenti, kaupu imporditi eelmisel aastal Hiinast 455 miljoni euro väärtuses.

Kaubavahetuse puudujääk Hiinaga oli 2011. aastal 252 miljonit eurot, aasta varem 169 miljonit eurot. "Eesti import Hiinast on viimase 10 aasta jooksul igal aastal ületanud eksporti, mis on suurendanud ka kaubavahetuse puudujääki. Vaid 2006. aastal oli kahe riigi vaheline kaubavahetus praktiliselt tasakaalus," märkis Linn.

Möödunud aastal eksporditi Hiinasse kõige rohkem elektriseadmeid, sealhulgas raadiosideseadmeid ja -antenne, mis moodustasid 39 protsenti Eesti ekspordist Hiinasse. Järgnesid kütused ja täppiselektroonika, sealhulgas meditsiiniaparatuur, mis moodustasid ekspordist Hiinasse vastavalt 37 ja kaheksa protsenti. Enim ehk ligi neli korda suurenes aastaga elektrimasinate ja seadmete eksport, mis suurendas eksporti 57 miljoni euro võrra.

Hiina moodustas ameti andmeil Eesti koguekspordist 2011. aastal kaks protsenti ja oli Eesti peamiste ekspordipartnerite seas 15. kohal.

2011. aastal imporditi Hiinast enim elektriseadmeid, mis moodustasid Hiinast imporditud kaupadest 52 protsenti. Järgnesid mehaanilised seadmed ja keemilised staapelkiud vastavalt 13 ja seitsme protsendiga.

Hiina moodustas ameti andmeil Eesti koguimpordist 2011. aastal neli protsenti ja oli peamiste impordipartnerite seas kaheksandal kohal. "Majanduslanguse ajal ehk 2009. aastal vähenes Eesti import Hiinast eelmise aastaga võrreldes järsult – 37 protsenti, ent sellele järgnenud aastatel on import jõudsalt kasvanud, mis on kahtlemata seotud ka üldise majanduse elavnemisega," kirjutas Linn.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD