Tallinna loomaaias sündis kolm amuuri leopardi kutsikat

Tallinna loomaaias sündis reede öösel amuuri leopardil kolm kutsikat, amuuri leopard on maailmas üks ohustatuim kaslane.

Esimene kutsikas sündis kell 0.42, teine 2.42 ja kolmas 5.10, teatas Tallinna loomaaed BNS-ile.

Amuuri leopard Darla on sündinud Berliini loomaaias 17. aprillil 2004, Tallinnas elab ta 2005. aasta sügisest. Tema kaasa isaleopard Freddi on sündinud 13. juulil 1995 Tallinna loomaaias. Paari esimene pesakond, kolm kutsikat, sündis 15. mail 2008, teine pesakond, kaks kutsikat, sündis 5. aprillil 2010 ja kolmas pesakond, samuti kaks kutsikat, kellest üks suri sündimisel, sündis mullu 14. aprillil.

Leopardi põhjapoolseima levikuga ja haruldasima alamliigi amuuri leopardi levila vähenes 20. sajandi jooksul vähenes viis korda. Looduses elab neid praegu umbes 40 isendit. Peamiselt on seda looma ohustanud küttimine ja salaküttimine, algul karusnahatööstuse, hiljem ka rahvameditsiini tarbeks. Kui möödunud sajandi algul oli amuuri leopard Kaug-Idas Venemaal Primorje krai lõunaosa tavaline asukas, siis praegu järele jäänud asurkond elab Venemaa, Hiina ja Põhja-Korea kitsal kokkupuutealal.

Amuuri leopardi saatus on võetud rahvusvahelise üldsuse tähelepanu alla ja loomaaedadel on selles programmis tähtis osa. Loomaaedades sündinud amuuri leoparde on plaanis taasasustada loodusesse, et kindlustada alamliigi püsimajäämist. Ka Tallinna loomaaed, kes lääne kolleegide järel alustas kunagises Nõukogude Liidus esimesena amuuri leopardide tehistingimusis paljundamist, loodab selleks oma panuse anda.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD