Riigikogulased peavad NATO saladustele ligipääsuks läbima kontrolli

Kaitseministeeriumi hinnangul peavad NATO salastatud teabele juurdepääsu soovivad riigikogu liikmed läbima julgeolekukontrolli, kirjutab Postimees.

Kaitseministri ülesandeid täitev Jaak Aaviksoo lükkas riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimehele Deniss Boroditšile neljapäeval saadetud õiguslikus analüüsis tagasi komisjonide seisukoha, et parlamendisaadikud võiksid saada ligipääsu NATO saladustele, ilma et kaitsepolitsei või teabeamet nende tausta uuriks.

Ajaleht märgib, et riigikogu eelmise koosseisu tööperioodil andis toonane riigi julgeoleku volitatud esindaja (NSA) Ingvar Pärnamäe saadikutele NATO salateabe juurdepääsusertifikaate, nõudmata eelnevat julgeolekukontrolli. Praegune NSA Märt Kraft tõlgendab seadusi ja NATO reegleid nii, et julgeolekukontrolli läbimata on ligipääsuõigus üksnes presidendil.

Aaviksoo esitatud analüüs ütleb, et NATO teabekaitse kokkuleppe osalisena peab Eesti tagama, et kõigile Eesti kodanikele, kes oma ametiülesannete täitmisel saavad juurdepääsu konfidentsiaalsele või kõrgema salastatusega NATO teabele, korraldatakse eelnev julgeolekukontroll. Eesti riigisaladuse ja salastatud välisteabe seaduses on öeldud, et julgeolekukontroll tehakse ka isikutele, kel on ameti järgi juurdepääsuõigus salastatud andmetele, välja arvatud president.

Kaitseministeeriumi tõlgenduse kohaselt otsustab küll riigikogu niinimetatud kapo-komisjon, kas saadik on kontrolli läbinud või mitte, aga kontroll toimub samamoodi, kui teiste, näiteks riigiametnike puhul. Komisjonil on voli otsustada, milline julgeolekuasutus kontrolli läbi viib.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD