Eaka mehe surmanud naine ei leppinud enda süüdimõistmisega

Eaka mehe surmamise eest pikaks ajaks vangi mõistetud naine ei leppinud enda süüdimõistmisega ja viis vaidluse ringkonnakohtusse.

23. aprillil Tartu ringkonnakohtus arutlusele tulevas apellatsioonkaebuses palub 44-aastane Valentina Škarina oma süüasi uuesti läbi vaadata ja "langetada õiglane otsus".

Viru maakohus mõistis mullu novembri lõpus Škarina süüdi raske tervisekahjustuse tekitamises ning surma põhjustamises ettevaatamatusest ja määras talle lühimenetluse korras kolme aasta ja nelja kuu pikkuse vangituse. Kuna Škarinal oli kandmata ka eelneva kuriteo eest mõistetud karistus, tuleb tal kokku vanglas veeta seitse aastat ja 27 päeva. Ühtlasi mõistis kohus naiselt välja sundraha ja menetluskulud.

Täpselt sellist karistust nõudis Škarinale ka prokurör, seevastu kui kaitsja taotles naise süükoorma vähendamist ja kergemat karistust.

Viru maakohus jõudis Škarina süüasjas esimest korda lahendini juba tunamullu jaanuaris, kui leidis, et naise süü raskete vigastuste tekitamises ja ettevaatamatusest surma põhjustamises on tõendatud ning määras talle viieaastase vangistuse. Kuna naisel oli ka varasema kuriteo eest määratud karistus osaliselt kandmata, tuli tal maakohtu otsusel kokku trellide taga veeta kaheksa aastat, kaheksa kuud ja 27 päeva. Mullu suvel leidis aga Tartu ringkonnakohus, et Škarina süüdimõistmine tuleb kriminaalmenetlusõiguse olulise rikkumise tõttu tühistada ning Viru maakohus peab kaasust uuesti arutama.

Ringkonnakohtu hinnangul oli maakohus Škarinat süüdi mõistes piirdunud üldsõnalise järeldusega süü tõendatusest. "Kohtuotsuses põhjenduste puudumine tähendab aga olulist kriminaalmenetlusõiguse rikkumist ning taolise rikkumise tuvastamisel peab ringkonnakohus alati maakohtu otsuse tühistama ja saatma selle uueks arutamiseks. Taolise olulise rikkumise kõrvaldamine ei ole apellatsioonimenetluses lubatud," märkis ringkonnakohus.

Eeluurimisel kogutud andmetel said veretööni viinud sündmused alguse 2009. aasta 8. mai õhtul Narvas Võidu tänaval asuvas korteris, kus Škarina pruukis koos 1935. aastal sündinud mehega alkoholi. Naine läks joomingu käigus mehega tülli, haaras kööginoa ja lõi mehele jalga. Eakas kannatanu läks seejärel oma tuppa, kus ta mõne aja pärast verekaotuse tõttu suri.

Kuna eeluurimisel selgus, et naine ei soovinud oma joomakaaslast tappa, pääses ta tapmissüüdistusest. Samas esitas Viru ringkonnaprokuratuur talle süüdistuse raskete tervisekahjustuste tekitamises ning surma põhjustamises ettevaatamatusest.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD