Maksuamet soovitab aktsiisikaubad maksustada piiril

Maksuamet soovitab aktsiisikaubad maksustada piiril

Maksu- ja tolliamet (MTA) saatis rahandusministeeriumile ettepanekud maksupettuste tõkestamiseks, milles pakub välja aktsiisikaupade maksustamist piiril, töötajate eelnevat registreerimist, ettevõtlust piiravat tõkendi maksuvõlglastele ning keskset e-arvete ja e-kviitungite registrit.

Ameti ettepanekul hakkaks aktsiisikaupade maksustamine toimuma piiril ja maksuvabalt oleks võimalik aktsiisikaupa üle piiri tuua seitsme päeva jooksul ühe korra, märkis MTA rahandusministeeriumile saadetud kirjas.

 

Teise ettepaneku kohaselt tuleb enne uute töötajate töölevõtmist teavitada sellest maksuhaldurit. MTA sõnul aitab meede aitab võidelda ümbrikupalga vastu, kuna tihti väidetakse maksuhaldurile vaatluste käigus, et ollakse tööl esimest päeva või on proovipäev. Teavitamata jätmise eest tuleks ameti ettepanekul rakendada vastavaid sanktsioone.

MTA pakub ka välja, et füüsilistest isikutest süstemaatiliste maksuvõlglaste puhul, kellele on määratud vastutusotsusega maksuvõlg ja kes on selle tasumata jätnud, tuleks rakendada piiravat tõkendit ettevõtluses tegelemiseks.

Amet pakub välja ka keskse e-arvete ja e-kviitungite registri kasutusele võtu. Registrisse jõuaksid kõik ostu ja müügi andmed, mille põhjal on võimalik tagada ettevõtete käibedeklaratsioonide eeltäitmine ja tuvastada käibemaksu deklareerimata jätmine.

Märtsis teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo, et rahandusministeerium kavandab koostöös justiitsministeeriumiga muudatusi, mis aitavad maksu- ja tolliametil maksupettustega senisest veelgi paremini võidelda. Muude meetmete hulgas soovib rahandusministeerium maksu- ja tolliameti uurimisosakonnale jälitustegevuse õigust, kuna praegu peab amet ministeeriumi hinnangul toetuma maksupettuste uurimisel liialt politsei abile.

Rahandusministeeriumi ning maksu- ja tolliameti prioriteediks on jätkuvalt maksupettuste tõkestamiseks meetmete tõhustamine, mis tagaksid stabiilse maksulaekumise ning vähendaksid maksupettustest tingitud konkurentsiprobleeme turul.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD