Ansip: kiirusepiirangu otsuse langetaja peab seda rahvale selgitama

Peaminister Andrus Ansip ütles Vikerraadios, et valitsus pole piirikiiruse tõstmata jätmist arutanud, kuid selle otsuse langetanud liikluskomisjon peab seda otsust suutma ka rahvale selgitada.

Peaminister ütles Vikerraadio saates „Reporteritund“, et tema ei oota siseministrilt selgitusi, mis puudutab liikluskomisjoni otsust mitte tõsta kaherajalistel maanteedel lubatud piirikiirust sel suvel 100 km/h.

„Vaevalt et siseminister on see, kes liiklust korraldab. See ei ole valitsuse otsus ja valitsus ei ole seda ka arutanud, olen kiiruspiirangu tõstmata jätmisest teada saanud meedia vahendusel,“ ütles Ansip. „Kas see otsus oli põhjendatud või mitte, peavad selgitama komisjoni liikmed ja eksperdid. Otsused peavad olema põhjalikult kaalutud ja need, kes otsuseid tegid, peavad neid ka rahvale seletama.“

Olukorra halvenemise tõttu Eesti liikluses tegi kolmapäeval kogunenud liikluskomisjon muu hulgas otsuse toetada maanteeameti ettepanekut liiklusohutuse tagamiseks mitte tõsta kaharajalistel teedel suveperioodiks kiirust 100 km/h. Selliseid teelõike oli eelmisel aastal 652 kilomeetrit, mis moodustab neli protsenti riigimaanteede kogupikkusest.

Kiirus on liikluskomisjoni hinnangul probleemiks, kuna ligikaudu kaks kolmandikku rasketest liiklusõnnetustes on seotud kiirusega ning liiklusloenduspunktide andmetel ületavad tegelikud kiirused lubatud 90 km/h väga sageli ja seda pea kõikides mõõtepunktides. Kiiruse tõstmisest loobumine muudab liikluse rahulikumaks ja sujuvamaks, kiirused on ühtlasemad ja väheneb ühe ohtlikuma manöövri, möödasõitude hulk.

Eelmisel aastal hukkus liikluses 101 inimest, 2010. aastal oli hukkunuid 79. Sel aastal on olukord halvenenud ning tänase päeva seisuga on liikluses elu jätnud 35 inimest - see on kümne võrra rohkem kui eelmisel aastal.

2008. aastal moodustatud liikluskomisjoni juhib majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ning selle ülesanded on liiklusohutusprogrammist tulenevate tegevuste koordineerimine, valitsuse nõustamine liiklusohutuse küsimustes ning liiklusohutusealaste ettepanekute tegemine valitsusele. Komisjoni koosseisu kuuluvad justiits-, haridus-, rahandus-, sise- ja majandusminister, maanteeameti peadirektor, politsei peadirektor ning omavalitsuste ja valitsusväliste organisatsioonide esindajad. Samuti kaasatakse kord kvartalis koguneva komisjoni töösse vastava ala asjatundjaid ja väliseksperte.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD