Maavanem tunnustas maakonna parimaid

Võrumaa selle aasta kõrgeima autasu, maakonna vapimärgi laureaat Hillar Kalda (vasakul) neljapäeval Võru Kandle laval koos maavanem Andres Kõivu (keskel) ja Võrumaa Omavalitsuste Liidu juhi Tiit Tõntsuga.  Foto: INNO TÄHISMAA

PIDULIK VASTUVÕTT • Neljapäeva, 23. veebruari õhtul oli Võru Kandles maavanema Andres Kõivu ja omavalitsusliidu juhi Tiit Tõntsu ühine vastuvõtt, millega tähistati vabariigi aastapäeva. Ühtlasi tunnustati seal maakonna parimaid.


Vastuvõtt algas piduliku kontserdiga, millele eelnes Eesti hümni laulmine Margus Vaheri eestlaulmisel. Järgnevalt esitas Saaremaalt pärit Margus Vaher Urmas Alenderi loomingut, Vaherit saatis klaveril Rain Rämmal. Kontsert lõppes Rein Rannapi kirjutatud Eesti alternatiivse hümniga Lydia Koidula sõnadele „Eesti muld ja Eesti süda”.


Kontserdile järgnes maavanema Andres Kõivu sõnavõtt, kus ta märkis alustuseks, et Võrumaa on sama vägev kui terve Eesti riik. Samas on Võrumaal suur mure ‒ lahkuvad inimesed; lahkumise põhjuseks on nii tööpuudus kui ka tööjõu puudus. „Ainult juurtest ja kultuurist noored oma peret ära ei toida,” kõneles Kõiv.


Kõiv ütles, et Võru asub küll pealinna suhtes tagumises nurgas, ent Tartu linn on lähedal ning ega Pihkva ja Riiagi kaugele jää. Võru eesmärk peakski olema murda tupiktänavast välja, töökohtade loomiseks peaks organisatsioonid hakkama tööle nagu üks meeskond.


Kõiv ütles, et on hädavajalik, et investeeringute üle otsustamisel arvestataks regionaalset mõõdet, see motiveeriks ettevõtjaid tegevust laiendama, töökohti juurde looma ja uusi ettevõtteid asutama. Küsimus on selles, kas piirkond areneb või jäävad siia ainult eluheidikud, kellega on võõrvõimudel kerge manipuleerida. „See on julgeoleku küsimus,” lisas Kõiv.


Omavalitsusjuht Tiit Tõnts talle omaselt pikka ettekannet ei pidanud, juhtides vaid tähelepanu, et Võrumaal on palju paremad lapsed kui pealinnas.


Järgnevalt tunnustati maakonna möödunud aasta parimaid.

Maakonna vapimärk anti üle arst Hillar Kaldale. Maakonna teenetemärgi laureaat oli Kreutzwaldi muuseumi juhataja Aini Hollo. Võrumaa külaelu edendajaks kuulutati Ruusmäel tegutsev Haanja kooli õpetaja Sirje Pärnapuu. Võrumaa arengut toetava riigiametniku tiitli sai kultuuriministeeriumi rahvakultuurinõunik Eino Pedanik. Maaelu edendaja tiitli pälvis turismiettevõtja Aigar Piho. Võrumaa sotsiaaltöötajaks tunnistati Sõmerpalu vallavalitsuse sotsiaaltöö- ja lastekaitsespetsialist Helen Metsma. Võrumaa kultuurielu edendajaks sai Sõmerpalu vallavalitsuse haridus- ja kultuuritöö spetsialist Maarika Rosenberg. Võrumaa ettevõtluse suure veduri tiitli sai pagaritoodete valmistaja OÜ Cristella VT ja väikse veduri oma veinitootja AS Linda Nektar. Ettevõtluse eduka startija tiitli sai OÜ Surface Labs International eesotsas Raul Sõmeriga.

PILDIGALERII


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD