Menu

.      

Meremäe võimukriis läks kolmandale ringile

Vallavanem Villu Lillmaale esitatud umbusaldusega läheb Meremäe volikogu praeguses koosseisus umbusalduste kolmandale ringile, mille tulemusel jõutakse lõpuks tagasi sinna, kust poolteist aastat tagasi alustati. Ainuke probleem on selles, et vallavanem Peeter Sibul, kes oli valla jaoks nagu issanda õnnistus ja keda nüüd tagasi igatsetakse, on juba ametis Puhjal ning vaevalt et tagasi tuleb.


Elus juhtub ikka, et head asja õpitakse väärtustama alles siis, kui temast ollakse ilma jäädud. Meremäe valla võim on selle tõdemuseni jõudnud läbi mitme umbusaldamise, kus kõigepealt saadeti minema noor ja hakkaja vallajuht, kes kõigega võib-olla alati ei nõustunud. Asemele võeti uus juht, kes oli küll kõigega nõus, ent kelle käe all asjad sugugi edasi ei liikunud. Näitab aeg, kas kolmandal katsel õnnestub leida selline juht, kes kõigile sobib.


Vaatamata möödapanekule Peeter Sibula ärasaatmisega, tuleb siiski tunnustada volikogu esimeest Arno Varest, kes võttis lõpuks vastutuse ja ametiülesannetega hätta jäänud Villu Lillmaale umbusaldust avaldas. Eks Vares oli selleks sunnitud ka: vaevalt paar kuud tagasi elas ta ise volikogus läbi umbusaldushääletuse, mis tema õnneks ei läinud läbi. Nagu võis volikogu liikmetest aru saada, oli seegi umbusaldus mõeldud Lillmaale, ent vastutama pandi Vares, kes õigupoolest oli Lillmaa ametisse upitanud.


Umbusaldusavaldus vallavanemale võib kaasa tuua uue sündmustejada. Kuivõrd volikogu esimees Vares on läinud koostööle endiste, Peeter Sibula aegsete partneritega volikogus, on praegune võimuliit sisuliselt lõhki. Villu Lillmaa on küll praegu haiguslehel, ent kui ta ametist maha võetakse ja ta volikokku naaseb, võib ta vastukäiguna korraldada uue umbusalduse volikogu esimehele. Tõenäoliselt on volikogus terve hulk neid, kes näeksid Varese asemel volikogu esimehena Margus Palokit, kes on selles ametis end varem õigustanud. Igal juhul on valla juhtimisse vaja tagasi tuua rahu ja stabiilsus, et vastu panna omavalitsusi kimbutavale survele nii ülalt- kui altpoolt.

20 PÄEVA ENIMLOETUD