Menu

.      

Korsten langes kolmandal katsel

Eile nägi korstna asukohal sellist pilti. 	  Foto: Võrumaa TeatajaVAATEMÄNG • Võru äärelinnas Luha tänaval asuva korstna varistamine kavandati meeldejäävale kuupäevale ja kellaajale ning pidi toimuma küünlapäeval, 02.02.2012 kell 2 pärastlõunal 20kraadises pakases. Et Lõuna kaitseringkond oli varistamise avalikustanud, oli sündmust
uudistamas palju inimesi.


Enne kella 14 oli Luha tänav autosid ja uudishimulikke inimesi täis. Täpselt kell 14 kõlas kõmakas, kuid korsten jäi püsti. Vähe sellest ‒ tähelepanelikumad märkasid, et korstnast hakkas tulema suitsu, nagu oleks Pärast esimest plahvatust jäi korsten võitjaks.  Foto: ANDREI JAVNAŠANkeegi tule alla teinud. Mõni terane vaatleja kinnitas, et korsten on pärast pauku siiski veidike viltu vajunud ning küllap koonerdas varistamise tellija rahaga ja lõhkeainest sel põhjusel ei jätkunud. Kolmandad ütlesid, et tegu ei ole asjatundjatega ‒ sellepärast siis selline tulemus. Küllap ei läinud selle korstna ehitamisel tsement vasakule ja segu sai tugev, leidsid nad veel. Paarikümnekraadine pakane sundis inimesed kiiresti lahkuma.


Varistajad ei jätnud jonni ja päikeseloojangu eel õnnestus üle poolesaja meetri kõrgune korsten siiski kolmandal katsel pikali saada.


„Varistamine õnnestus kolmandal katsel kell 15.41 ja lõpptulemus oli 100protsendiliselt selline, nagu oli kavandatud,” ütles Lõuna kaitseringkonna teabeohvitser kapten Kristjan Kostabi eile Võrumaa Teatajale. Kostabi sõnul tuleb vahet teha varistamise, õhkimise ja lõhkamise vahel, sest tegu on kolme erineva toiminguga.


„Varistamise puhul kasutatakse võimalikult vähe lõhkeainet ja varistatav objekt peab varisema võimalikult täpselt ettenähtud alale ning antud korstna puhul selline tulemus saavutatigi,” seletas Kostabi. „Teine katse ei andnud tulemusi, sest kasutati samu laenguauke, kuid kolmanda katse puhul puuriti laengutele uued augud ja paigutati laengud ümber.”


Kristjan Kostabi sõnul oleks näiteks korstna õhkimise korral lennanud kivikillud isegi poole kilomeetri kaugusele. Õhkimist ja lõhkamist kasutatakse lahingusituatsioonis, et saavutada võimalikult suuri purustusi.


Tulevikus on Võrus kavas varistada veel kaks korstent.

VIDEO: Võru Luha tn korstna õhkimise ebaõnnestumine

http://www.youtube.com/watch?v=e7BF9CWZnpo

20 PÄEVA ENIMLOETUD