Menu

.      

Meremäe volikogu võttis vallavanema maha

Hetk Meremäe vallamaja saalis enne umbusaldusavaldust vallavanemale Villu Lillmaale, kui volikogu liige Viivika Kooser (seisab) oli pannud lauale karahvini veega ja tühja klaasi, et juhtida tähelepanu kohaliku veemajandusprojekti venimisele.  Foto: Võrumaa TeatajaUMBUSALDUS • Meremäe vallavolikogu võttis eilsel erakorralisel koosolekul maha vallavanema Villu Lillmaa, kes oli ametisse asunud poolteist aastat tagasi. Kuni uue vallavanema valimiseni täidab valla juhi kohuseid vallavalitsuse töötaja, sotsiaalnõunik Terje Ploom.


Lillmaa mahavõtmise poolt hääletas kaheksa ja vastu oli üks volikogu liige, Lillmaaga samasse erakonda IRLi kuuluv Viivika Kooser. Kaht volikogu liiget, Arvo Kaupot ja Katrin Rahusoovi polnud hääletusel kohal.


Üks umbusalduse algatajatest, volikogu liige Ülle Talupoeg ütles vallavanema mahavõtmist kommenteerides, et probleeme on olnud küllalt.


„On projektid, mida pole suudetud teostada,” kommenteeris Ülle Talupoeg vallavanema puudusi. Näiteks vee- ja kanalisatsiooniprojekt on lõpuni viimata. „Rahva seast on tulnud juba nurinat, et misasja te volikogus teete,” rääkis naine. Inimesed heidavad ette, et valla juhid ei suuda otsuseid langetada.


Küsimusele, kas ta pooldab ka volikogu esimehe mahavõtmist, vastas Talupoeg, et nii ta ei ütleks. „Volikogu esimees on probleeme enda kaela võtnud,” kirjeldas ta olukorda vallas. Ametist tagandatud vallavanem Villu Lillmaa ei soovinud oma tegevust täpsemalt kommenteerida. „See on poliitiline otsus,” ütles ta kommentaariks oma mahavõtmisele. Lillmaa ei soovinud kommenteerida, mis tal siis vallavanemana tegemata jäi, samuti ei soovinud ta öelda, kas talle üldse mingeid etteheiteid oli. „Igaühel on oma juhtimisstiil,” ütles Lillmaa, „võib-olla on harjutud autoritaarse juhtimisega. Minul on meeskonnale suunatud juhtimisstiil.”


Villu Lillmaa ütles, et mingil ajal naaseb ta tagasi volikokku, aga mitte kohe, sest tal on kavas puhata. Ta lisas, et pole terve eelmise aasta eest puhkust võtnud, kuna on pidanud hakkama saama olukorras, kus valla eelarve on kogu aeg vähenenud. „Tahaks puhata,” võttis ta kokku oma edasised plaanid.


Pärast umbusaldusavaldust vallavanemale andis volikogu liige Viivika Kooser üle valge lehe ka volikogu esimehele Arno Varesele, et viimane sinna oma lahkumisavalduse kirjutaks. Kooser juhtis samas tähelepanu, et pärast möödunud aasta 30. novembrit, mil volikogu vaagis umbusaldust volikogu esimehele ja see ei läinud läbi, lubasid nii volikogu esimees kui ka vallavanem esitada ise lahkumisavalduse, kui vallas asjaajamine paremuse poole ei liigu. Kooseri arvates pole seda juhtunud.


„Me pole end näidanud ja heast küljest tõestanud,” ütles Kooser endale tuhka pähe raputades, „kogu aeg on üks jama teise otsa.” Ta tunnistas, et on süüdi ja vaatas kodus peeglisse. „Olengi nõme eit!” kirjeldas ta pilti, mis talle peeglist vastu vaatas. Kooser soovitas ka teistel pilk peeglisse heita ja endale otsa vaadata. „Mina juba tunnistasin oma viga,” lisas ta.


Volikogu esimees Arno Vares ütles tühja lehte kommenteerides, et ei kavatse lahkumisavaldust kirjutada, aga polnud nõus ka ütlema, mis ta selle lehega peale hakkab.


Enne umbusaldushääletust pani volikogu liige Viivika Kooser lauale veega täidetud karahvini ja tühja klaasi ning sinna juurde sildi „20.02.2012”. Ta juhtis sellega tähelepanu valla veeprobleemile, kus Meremäe kraanivesi pole küll surmavalt mürgine, aga seda ei ole majapidamises võimalik kasutada. Samas ammutas ta karahvinitäie Meremäe allikavett, mis on kristallselge ja puhas. „Kas keegi on mõelnud, kuidas seda vett pudelisse panna?” küsis ta irooniliselt ja juhtis tähelepanu, et Meremäel on joogivesi kõlbmatu, kuna valla juhtkond pole suutnud veeprojekti teostada.


Teise päevakorrapunktina määras volikogu vallavanema asendajaks vallavalitsuse sotsiaalnõuniku Terje Ploomi.


Kolmanda päevakorrapunktina otsustas volikogu korraldada uue vallavanema leidmiseks konkursi. Avalduse esitamise tähtajaks määrati 2. märts kell 12. Umbusaldusavaldus vallavanemale esitati volikogu korralisel, 8. veebruari istungil.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD