Menu

.      

„See lähtus ainult ühest – kuidas inimesi kontrollida”

  • Kirjutas Liana Allas

Aigi Rahi-Tamm. Foto: AAVO KAINE

Võrumaa inimesed. Kus on nad nüüd, mis neist on saanud?

Ukraina sõjaga seoses on nii mõnelgi korral kerkinud esile küsimus: kuidas on suudetud mõjutada ühte osa inimkonnast nii, et nad isegi ei saa aru, mis on õige või mis vale või kes tegelikult vaenlane või kurjategija on? On ju praegugi kuulda, et Venemaal protestitakse küll mobilisatsiooni, aga mitte sõja vastu. Kuidas on see võimalik? Ehk heidab sellisele rahva teadvusega manipuleerimisele valgust võrukast ajaloolase Aigi Rahi-Tamme aastatepikkune töö. Koos üliõpilaste ja kolleegidega on ta uurinud poliitilist vägivalda ühiskonnas, sealhulgas küüditamist ja massirepressioone. Arhiiviandmete uurimise käigus on leitud ridamisi tõendeid sellest, kuidas inimestega on manipuleeritud. „Minu jaoks on praegune aeg kohutav, see on mustrite kordumine. Nagu miski poleks muutunud, mõtlemise skeem on suuresti jäänud samaks, mis oli Nõukogude Venemaal 1930ndate keskel.”

Kes on Aigi Rahi-Tamm?

Kui Aigi 1983. aastal Võrus Kreutzwaldi kooli lõpetas, viis edasine tee Tartu ülikooli ajaloo erialale. Tartus elab ta tänini, on omandanud doktorikraadi ning töötab ülikooli arhiivinduse professorina.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD