Menu

.      

Mängumaa omaniku sõnul uppus laps halbade asjade kokkulangevuse tõttu

Võrumaa TeatajaPõlvamaal asuva Cantervilla mängumaa omaniku Relvo Värtoni hinnangul uppus väike poiss liumäe basseini kõigi halbade asjaolude kokkulangemise tagajärjel ning milline ja kui suur on mängumaa omanike süü, peab selgitama kriminaaluurimine.

"Ma ei taha enne uurimise lõppu kommenteerida, palju on selles meie süüd," ütles Värton kolmapäeval BNS-ile. "Aga kindlasti oli see halbade asjade kokkusattumine, muidu ju õnnetust ei juhtu."

Teisipäeva pärastlõunal uppus Valgjärve vallas Pikajärve külas asuva mängumaa 1,1 meetri sügavusse basseini viieaastane poiss. Politsei alustas juhtunu asjaolude selgitamiseks kriminaaluurimist karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest ning määras lapse surma täpsete põhjuste selgitamiseks ekspertiisi.

Mängumaal on Värtoni sõnul kokku neli liumäega basseini, millest kolm on 40 sentimeetri sügavused väiksematele ja üks 1,1-meetrine suurematele lastele. "Sügavama basseini juures on tavaliselt kaks inimest - üks üleval ja teine all, kuid õnnetuse hetkel olid mõlemad üleval," rääkis Värton, kelle sõnul töötab mängumaal kokku 27 atraktsioonide valvurit. "Üks mängumaal töötav vetelpäästja sai juunis diplomi ja teine oli kohe lisandumas," lisas ta.

Kui see poiss oleks basseinis püsti seisnud, oleks ta pea Värtoni sõnul veest välja ulatunud. "Seal pidi mingi muu häda olema. Olen 20 aastat lastelaagreid korraldanud ja tean, et on küllaltki oluline protsent inimesi, kes ei koordineeri enda käsi ja jalgu nii nagu peab. Kui lapsevanem ligi ei ole, siis võib tõepoolest õnnetus juhtuda ning seepärast nõuamegi lapsevanema kohalolekut. Seal polegi võimalik, et teenindaja iga lapsega eraldi tegeleb, polegi nii mõeldud," rääkis Värton.

Mängumaa omaniku sõnul võis lapsele saatuslikuks saada viivitus tema leidmisel. "Ema ütles eksitavalt, et laps on kuhugi ära jooksnud ja selle asemel, et vette minna ja sealt otsida, mindi hoopis mujale. Ja nii kulus aega enne kui vetelpäästja vette hüppas ja basseinist otsis. See oli oluline eksitus," rääkis Värton. Ta toonitas, et selle basseini liumäe juures on silt, mis keelab alla seitsmeaastastel lastel sinna mineku. "Eks uurimine peab selgitama, kuidas viieaastane poiss suurematele lastele mõeldud basseini sattus."

Värton ütles BNS-ile, et lapse hukkumine mõjus talle nii, et pani mängumaa müüki. "Praeguseks on selge, et sellest supist ma kindlasti ilma müügita välja ei tule," sõnas ta.

Mängumaa omaniku sõnul on ta selle rajamisega tegelenud 2003. aastast, kui tehti detailplaneering. "2009 hakkasime ehitama ja 2012. avasime. Nüüd oleme kogu aeg laiendanud ja turvalisust tõstnud, aga õnnetus ei hüüa tulles," rääkis Värton. "Me ei teinud mängumaad selleks, et keegi surma saaks. See oli kokkulangevus ja eksitav moment. Ma olen ise ka inimesi päästnud, sest olin sõjaväes vetelpäästja, aga mind polnud ka kohal - jumal ei kaitsnud, ütleme nii. Seal oli vaja kokkusattuvust, et kas mina või keegi oleks olnud kõrval ja jälginud spetsiaalselt seda last. Aga selleks on ikkagi lapsevanem."

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD