Menu

.      

Lepitaja pakutud tervishoiutöötajate palgatõus nõuab 18 miljonit

Haigekassa arvutused näitavad, et riikliku lepitaja väljapakutud ja tervishoiutöötajate poolt heakskiidetud palgapakkumine tähendab vajadust leida täiendavad 18 miljonit eurot.

"Ütlesin kolm nädalat tagasi, et 2015. aasta haigekassa eelarves planeeritud 6,2-protsendiline tervishoiutöötajate palgatõus peegeldab meie maksimaalseid võimalusi. Analüüsime, kas ja millistel tingimustel oleks võimalik leida lahendus, mis arvestaks sellega, et riiklik lepitaja ja tervishoiutöötajad on juba palga osas kokkuleppele jõudnud," ütles tervise- ja tööminister Urmas Kruuse ministeeriumi pressiteates.

"Kui me makse ei tõsta, tuleb see raha leida. Meedikute palgatõus, aga ei saa tulla patsientide, ravikvaliteedi ja järjekordade arvelt. Järelikult peab see tulema raviraha ja haiglate juhtimise suurema efektiivsuse arvelt. Kui tahame leida täiendavat lisaraha tervishoiutöötajate palgatõusuks, siis peavad meie ambitsioonid haiglate võrgustumise tempoga olema senisest kõrgemad. Eestis tuleb inimesi ravida seal, kus tervishoiukorraldus on patsiendile kõige parem," lisas Kruuse.

Riiklik lepitaja pakkus, et kollektiivlepingus kokkuleppele jõudmiseks, peaks tulevast aastast kinnitatama arsti miinimumpalgaks 9 eurot tunnis, õel 5 eurot tunnis ja hooldajal 3 eurot tunnis. Arstid nõudsid algselt tulevaks aastaks miinimumpalgaks 9,50 eurot tunnis, ent haiglad pakkusid 8,50 eurot tunnis. 2016. aastast peaks lepitaja hinnangul palk olema arstil 10 eurot tunnis, õel 5,50 eurot tunnis ja hooldajal 3,30 eurot tunnis. Lepitaja pakkumisega nõustusid ka arstid.

Eesti Haiglate Liit palus riiklikult lepitajalt lisaaega, et palgakompromissi osas seisukoha kujundamiseks konsulteerida nii haigekassa kui ka sotsiaalministeeriumiga.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD