Menu

.      

Ansip sooviks presidendi äravalimist riigikogus

Andrus Ansip FOTO: VT

Erakonnad peaksid omavahel parteideüleses kandidaadis kokku leppima ja presidendi riigikogus ära valima, leiab Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip.

"Erakonnad peaksid pingutama, riigikogu peaks pingutama, et president riigikogus ära valida," ütles endine peaminister ja Reformierakonna liider Ansip intervjuus Postimehele.

"Kõik erakonnad peaksid keskenduma sellele, et leitaks see inimene, kes saaks riigikogus 68 saadiku toetuse," leidis Ansip. Tema hinnangul ei peaks konsensuskandidaat olema ühe erakonna esinumber ja seetõttu ei ole ka erakonna esinumbri väljaselgitamine konstruktiivne tegevus. "Sellega lihtsalt tsementeeritakse oma positsioonid ja alustada sellelt pinnalt läbirääkimisi teiste erakondadega, mil tuleb kindlalt kaitsta oma kandidaati, pole kuigi mõistlik," selgitas ekspeaminister.

"Keegi peaks initsieerima seda protsessi, et selgitada välja inimene, kes võiks saada 68 riigikogu liikme toetuse," märkis Ansip.

Vastates Postmehe küsimusele, kes see võiks olla, ei tahtnud Ansip vastata, kuid tunnistas, et peaminiser Taavi Rõivase kolmapäevane üleskutse valida president ära riigikogus, on tervitatava algatus.

"Meil on vaja erakondadeülest kandidaati. Ja selle kandidaadi saab välja selgitada ainult siis, kui parlamendierakonnad omavahel suhtlevad ja see protsess tuleb kiiremas korras käivitada," rõhutas Ansip.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD