Menu

.      

Ligi kolmandik valijaist toetab presidendina Marina Kaljuranda

Marina Kaljurand  FOTO: Andrei Javnašan

Kõigis senistes Eesti Päevalehe tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlustes on avalikkuses juttu olnud võimalikest presidendikandidaatidest enim toetust kogunud Marina Kaljurand, keda ka mais toetas 29 protsenti valimisealisi küsitletuid - kolm järgmist kandidaati ehk Siim Kallas, Indrek Tarand ja Edgar Savisaar kogusid kolme peale kokku napilt suurema toetuse, vastavalt 14, 9 ja 8 protsenti.

Valimisealiste kodanike presidendi­eelistusi arvestades on pingerea ainus muutus Edgar Savisaare taandumine neljandale positsioonile Siim Kallase ja Indrek Tarandi järele, kirjutab Eesti Päevaleht.

Turu-uuringute AS hakkas Eesti Päevalehe tellimusel presidendikandidaatidega seotud avalikku arvamust uurima jaanuaris. Võib öelda, et sellest ajast saadik pole presidendikandidaatide eelistamises suuri muutusi toimunud. Need, kes olid avalikkuse jaoks arvestatavad kandidaadid siis, on seda ka nüüd. Ainult Mart Helme ja Jaak Jõerüüdi toetus on iga kuuga suurenenud - iga kord ühe protsendipunkti võrra. Ent nende toetajaskond piirdub seni ainult 5 protsendiga.

Muutused on seekord toimunud erakondade toetajate presidendieelistustes. Selle tõi esile ka Turu-uuringute AS-i uuringujuht Juhan Kivirähk. On märkimisväärne, et Reformierakonna valijad pooldasid kuni aprillini ülekaalukalt Kaljuranda, aga nüüd on Kallas Kaljurannast möödunud. Reformierakonna valijatest pooldab Kallast 39 protsenti, Kaljuranda aga 35 protsenti. Kallas on saanud eelistatuimaks presidendikandidaadiks ka ­IRL-i valijate seas: Kallast toetab 35, Kaljuranda aga 27 protsenti IRL-i pooldajaid. Ent nagu Kivirähk ütles, on IRL-i toetajate osakaal piinlikult väike: kõigest 4 protsenti, kirjutab Eesti Päevaleht.

Veel aprillis eelistas Reformierakonna valijaist 42 protsenti Kaljuranda ja 29 protsenti Kallast. Hoopis tagasihoidlik on Reformierakonna valijate seas Urmas Paeti toetus.

„Ilmselt on ka Reformierakonna valijad jälginud seda kampaaniat natukene teistsuguse pilguga. Kallas on Reformierakonna vana käilakuju ja ilmselt läheb see siis erakonna toetajatele korda,” põhjendas Kivirähk ja täpsustas, et Kaljuranna toetus on sellest olenemata ikka ülivõimas.

Sotsiaaldemokraatide valijate seas on soosituim presidendikandidaat Kaljurand. Teda toetab ülekaalukalt 46 protsenti ehk ligi pool sotside valijaid, siis tuleb tükk tühja maad ja viimaks Kallase nimi, mille taga võib näha 10 protsenti. On märkimisväärne, et sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ei saa sotside valijatelt ühtegi punkti, samal ajal aga toetavad Nestorit 5 protsendiga IRL-i ja 3 protsendiga Vabaerakonna valijad. Vabaerakonna valijatest eelistab 25 protsenti Kaljuranda ning Kallast ja Tarandit võrdselt 12 protsenti.

Keskerakonna valijate jaoks on eelistatuim kandidaat loomulikult Edgar Savisaar 38 protsendiga. Teisele kohale jääb Keskerakonna valijate silmis Kaljurand 16 ning seejärel võrdselt Kallas ja Tarand 4 protsendiga.

EKRE valijate jaoks on 33 protsendiga esikohal Mart Helme. Teisel kohal on nende hinnangul Kaljurand 17 protsendiga, olgugi et Mart Helme poeg Martin seadis kahtluse alla, kas Eesti president peaks ikka venelane olema. Savisaart toetab ainult 1 protsenti EKRE valijaid ja ega Helmegi Keskerakonna valijate toetuse üle rõõmustada saa, sest see on kõigest 3 protsenti. EKRE valijate kolmas sümpaatia on Jaak Jõerüüt, kel on Helme ja Kaljuranna järel 13 protsenti toetus.

Kuna Indrek Tarand pole presidendikandidaatide kandidaatide heitluses kindlat positsiooni võtnud, tema toetus tasapisi kahaneb. Arvestataval tasemel on see veel selle parlamendikoosseisu uustulnukate EKRE ja Vabaerakonna poolehoidjate seas  - 12 protsenti.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD