Menu

.      

Pensionisüsteemi uuendamise arutelu jätkub

FOTO: VT

Sotsiaalkaitseministri Margus Tsahkna sõnul on pensionisüsteemi reform vältimatu ja arutelud sellel teemal jätkuvad.

Pensionisüsteemi jätkusuutlikkuse jaoks on oluline vaadata just seda, kuidas tagada järjest kauem elavatele inimestele eakana elamisväärne sissetulek, selgus täna toimuval visioonikonverentsil „Pension 2050“, mille eesmärk on jätkata avalikku arutelu pensionisüsteemi jätkusuutlikkuse tagamise võimalike lahenduste üle.

„Oleme valitsuses kokku leppinud, et pensionisüsteemi reform tuleb, sest peame seisma selle eest, et inimestele oleks kindlustunne tagatud ka aastate pärast,“ ütles sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna.

Neljapäevasel valitsuskabineti nõupidamisel jõuti kokkuleppele pensionisüsteemi paindlikumaks muutmisel. Näiteks otsustati siduda pensioniiga alates 2027. aastast oodatava elueaga. Paindliku pensioniea korral saab inimene ise valida endale sobiva pensionilemineku aja. Muudatuste jõustudes on võimalik saada pensionit osaliselt, lasta oma pensioni maksmine peatada ja sobival hetkel taas jätkata. 

Sotsiaalministeeriumi pensionipoliitika juht Kristiina Selgis selgitas konverentsil ministeeriumi nägemust riikliku vanaduspensionisüsteemi jätkusuutlikkuse tagamisest ning teiste riikide kogemust ja õppetunde pensionisüsteemi uuendamisel. Selgis andis ülevaate pensionisüsteemi senistest arengutest ja rääkis edasistest võimalustest, sealhulgas pensioniea sidumisest oodatava elueaga ning eripensionidest. 

Kell 15.40 algavas vestlusringis arutavad sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna, Tuleva pensionifondi asutaja Annika Uudelepp ja Rootsi Pensioniameti ökonomist Ole Settergren pensionisüsteemi muutmise võimaluste ja kitsaskohtade üle. Koos otsitakse vastust küsimusele, kuidas tulevikus pensionipõlves hakkama saada. 

„Pension 2050“ konverents on osa Koostöö Kogu kaheaastasest programmist, mille raames töötatakse 2017. aasta alguseks välja uus eakuse visioon ja poliitikasoovitused pensionisüsteemi uuendamiseks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD