Menu

.      

Võrumaa talunike kolmikvõit

Südasuvi 2014 läheb Võrumaal ajalukku, sest kolm taluperet tõid Jäneda talupäevadel ära kolmikvõidu. Palju õnne!

Tuuma talu pere, Ants ja Sirje Schmidt saavutasid koguni kaks võitu, sest lisaks tiitlile „Aasta talu 2014”  tunnistati Schmidtide talu ka parimaks tootmistaluks. Võrumaale tuli ka parima alternatiivse suunaga talu ja noortaluniku preemia. Kolmikvõidu taga on kolm pühendunud taluperet.

Tunnistagem, et pigem jõuavad leheveergudele mõnede turismitalunike kurtmised, et turiste on vähe. Ka halavad maksumaksja, sealhulgas talunike maksudest palka saavad haldusametnikud, juba rohkem kui tosin aastat, et haldusreformi ei saa teha. Ent palka saavad nad ilma süümepiinadeta vastu võtta kuust kuusse, aastast aastasse. Siseministeeriumi regionaalministri valitsemisala eelarve on tänavu 142 miljonit eurot ja 2013. aasta eelarvest eraldati näiteks Sulev Valneri palgaks 30 000 eurot.

Kujutage ette, et saate aastast aastasse tööd (haldusreformi) teha ja palka saada, kuid mitte midagi ei juhtu, kui midagi välja ei tule, tulemus on lihtsalt null. Kus on hetkel need riigi tõmbekeskuste arhitektid Kiisler ja Valner …? Tegelikult on juba asi nii kaugele lastud, et tõmbekeskuseks on saanud Helsingi.

Talutöö kestab 365 päeva aastas ja paneb muigama, et ka riigikogulased oskasid endale konstrueerida ilma puhkuseta tööaasta. Nad ei räägi, et tegelikult on nende töönädal ainult neli päeva pikk ja mõni tööpäev kestab ainult kolm minutit. Üksikutel ööistungitel tembutatakse aga patjadega jne.

Tubli maainimene väärib väärikat ja toetavat juhtimist, mitte jantimist. 200 päeva pärast valitakse riigikogu ja nüüd on tähtsaim teema triibuline nimekiri, mitte tulevikuvisioonid. Mitte maaelu. Miks ei räägita, et riigikogus võiks olla 55 või 77 liiget ja pooled maalt, pooled linnast? Miks peab kõik olema kaldu pealinna ja Harjumaa suunas? Maaelust ei räägita sellepärast, et pole kompetensust. Maal toimetades peab sõna ja tegu käima ühte jalga.

Suur tänu Tuuma, Paadi ja Pütsepa-Gotlibi taluperedele Võrumaa lipu kõrgel hoidmise eest! Tulemus on seda väärtuslikum, et konkureerimas oli 15 talu kaheksast maakonnast.

20 PÄEVA ENIMLOETUD