Menu

.      

Läti pakub säästuturismi võimalusi

Kui soomlastel on olnud juba paarkümmend aastat võimalus käia naabermaal Eestis kuni kümme korda odavamaid teenuseid nautimas, siis eestlastel pole sellist õnne varem olnud. Nüüd pakub üha soodsamaid võimalusi Läti.

Euro tulekuga Lätti on sealsed hinnad kergesti võrreldavad Eesti omadega. Kui kaubad on Eestis ja Lätis enam-vähem samas hinnas, välja arvatud alkohol, mis Lätis märksa odavam, siis teenused on Lätis märksa odavamad. Võtame näiteks kontserdipiletid: Eestis algavad nende hinnad umbes kümnest eurost, Lätis saab hea kontserdielamuse kätte juba viie euroga. Samamoodi on Lätis väga soodsad söögikohtade hinnad. Näiteks Alūksne kesklinnas asuvas lokaalis maksab supp ühe euro ringis, praad kahe euro ringis ja suur klaas õlut on hinnaga 80 eurosenti. Eestis on selliste söögiasutuste hinnad vähemalt kaks korda kõrgemad. Läti hinnatase meenutab Eesti taset kümmekond aastat tagasi, mil teenused olid veel kättesaadavad laiale hulgale inimestele. Hotelliöö maksab Riias 25 euro ringis, samas kui Võrumaal ei leia naljalt alla 50eurost öömaja. Läti palgatase on Eestist vaid veidi madalam, hinnatase aga kaks korda madalam, mistõttu pole ime, et nii Läti kui Leedu on elatustaseme poolest Eestist mööda läinud. Eestis on hinnad Soome tasemel, aga palgad Läti tasemel, mistõttu läheneb Eesti elatustase Ukrainale. Siin on lastud hindadel liiga kiiresti kerkida, ilma et palgad oleksid järele tulnud. Eesti kahjuks räägib väiksest rahvaarvust tingitud väike turg, mistõttu on konkurents väike ning paljud kaubad ja teenused kallid.

Eesti hinnataseme kõrval pakub rahakotile leevendust Läti, näiteks Alūksne linn, mis asub vaid 60 km kaugusel ja pakub ajaveetmiseks mitmekülgseid võimalusi. Alūksne on Põlva mõõtu linnake, mille üritused annavad silmad ette Tartus toimuvale. Alūksne päevade ajal koguneb linna paarkümmend tuhat inimest, teiste seas linna endised elanikud ja nende sõbrad. Loodetavasti aitab Läti madalam hinnatase kaasa konkurentsi tekkimisele ja hindade alanemisele Eestis.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD