Menu

.      

Kagu-Eesti paremaks!

Praegu siseministeeriumi loodud töögrupis arutusel oleva Kagu-Eesti tegevuskava eesmärk peaks olema muuta see piirkond Eestis kõige paremaks.

Ühelt poolt võib öelda, et selline eesmärk on jabur, sest Tallinna kõrval ei saa ükski teine piirkond Eestis muutuda kõige paremaks ning teisest küljest on rong Kagu-Eesti jaoks juba läinud – siia pole võimalik midagi head teha. Selleks pole lihtsalt piisavalt raha ega inimesi.

Samal ajal on isegi Võrumaalt tuua mitmeid positiivseid näiteid. Rõuge inimesed on selle piirkonna muutnud tõenäoliselt parimaks elukeskkonnaks mitte ainult Eestis, vaid kogu Euroopas. Pisikesse Sõmerpalu valda kerkib üksteise järel mitu pelletitehast koguinvesteeringuga ligi 40 miljonit eurot, andes juurde üle poolesaja töökoha ajal, mil töökohtade arv väheneb. Võrru investeeringu teinud Saksa soojafirma asutas samasse kõnekeskuse, kuhu värbas paarkümmend spetsialisti, kelle palgatase ületab mitu korda piirkonna keskmist.

Kui Rõuge, Sõmerpalu ja Võru näited kokku panna, saaks sellest suurepärase keskkonna, mida Võrumaal saadab lisaks hea kliima, puhas keskkond ning kaunis loodus. Võrumaad ei saa Tallinna ja selle ümbrusega elukeskkonna mõistes üldse võrreldagi, see on mäekõrguselt üle. Rääkimata lihtsamast elukorraldusest ning parematest võimalustest tegeleda spordi ja huvialadega. Puudu on kõrge profiiliga töökohad, aga nende teke on ainult planeerimise küsimus.

Kagu-Eesti sobib väga hästi loovust nõudvate ametite jaoks. Näiteks võiks Võrru või Võrumaale kolida siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus (SMIT), sarnaselt sisekaitseakadeemia praktikabaasi kolimisega Ida-Virumaale. Sihikindla tegevusega saaks Võrust lisaks praegusele puidutehnoloogia suunale arendada Eesti IT-keskuse, sest siin on olemas kõik eeldused: puhas ja rahulik keskkond ning korralikud ühendused. Näiteks USAs asub maailma IT-keskus ehk niinimetatud Räniorg samuti keskustest New Yorgist ja Washingtonist tuhandete kilomeetrite kaugusel, looduslikult kaunis ja vaikses piirkonnas.

20 PÄEVA ENIMLOETUD