Menu

.      

Võru linnas alustas tegevust uus haljastute hooldusteenuse osutaja

Foto: Võru linnavalitsus

Alates 1. novembrist osutab Võrus haljastute hooldusteenust linnavalitsusele kuuluv äriühing Taristuhaldus OÜ. Eelkõige peaks see võimaldama hädavajalikke ja ettenägematuid hooldustöid senisest paindlikumalt planeerida ning teenitud kasumi linna hüvanguks rakendada.

Leping tunamullu tänavavalgustuse projekti tarbeks loodud, ent praeguseks oma haaret laiendanud linnamajanduse ettevõttega kehtib esialgu ühe aasta ning selle hind ühes kalendrikuus on 9900 eurot (sisaldab käibemaksu).

Kuna riigihangete seadus võimaldab hankijale (loe: Võru linnale) kuuluvalt äriühingult (kui teenuse osutaja põhi ülesandeks on teenuse osutamine hankijale) riigihankemenetlust korraldamata lihtsamalt teenust osta, oli otstarbekas minna just seda teed.
„Soovime kiiremat reageerimist erinevates linna hooldust puudutavates ettenägematutes tegevustes. Samuti annab see võimaluse ressurssi paindlikumalt kasutada ja teenitud kasumi linna väljanägemise parandamiseks suunata,“ põhjendas linnapea Anti Allas.

Tulu võib tõusta kasvõi erakorraliste tööde arvel (näiteks murdunud puude likvideerimine, lumekoristus jne), kus teenuse pakkujalt ostetakse muuhulgas valmisolekut. „Valmisolek tuleb kinni maksta, ent kui tööd teha ei tule, jääb summa ettevõttesse ning seda saab kasutada teistes lõikudes,“ selgitas Allas.
„Mõistlikust majandamisest saadud efekt kajastub uutes investeeringutes.“

Kui tänavu oktoobris lõppenud leping OÜga Kinnisvarateenindus läks linnale maksma 94 936 eurot aastas, siis uue lepingu järgi tõuseb nii Võru haljasalade hooldamise aastane kulu kui ka tööde maht ligi viiendiku võrra, kuna lisandunud on terve rida uusi, hooldust vajavaid objekte nagu näiteks Katariina allee, Petseri tn ja Kreutzwaldi tn haljastus ning Roosisaare-Tallinna mnt vaheline ala.

Taristuhaldus OÜ juhi Andres Visnapuu kinnitusel jätkatakse tööd sama meeskonnaga. „Ehk kes on siiani teinud, teevad edasi, tegijad on kogemustega ja omad,“ rõhutas ta.

Visnapuu sõnul on oluline ka see, et olenemata alampalga tõusust pole teenuse tunnihind tõusnud, vaid samaks jäänud ja paiguti isegi langenud. „Kui alampalk on tõusnud rohkem kui 25% ja palga osakaal on 50% hinna komponendist võrreldes 3 aasta taguse ajaga, siis üldhind on tõusnud võrreldes sellega ülivähe,“ täpsustas ta.

Vähem oluline pole ka asja sotsiaalne külg. „Taristuhaldus on linna halduses olev firma, mis annab võimaluse rakendada suvevaheajal ka õpilasi, mida erafirmad üldjuhul ei taha teha,“ lausus Visnapuu.

Firma arenguperspektiive silmas pidades pole välistatud teenuste ampluaa laienemine, lähiajast kõneldes näeb Taristuhaldus OÜ juht näiteks võimalust koostöös Võru Veega linna lehtede komposteerimiseks ja väärtusliku huumusrikka mulla tootmiseks.

20 PÄEVA ENIMLOETUD