Menu

.      

Piim veab põllumajandust põhja

Eesti piimanduse tulevik sõltub sellest, kas tootjad suudavad seljad kokku panna. Pildil lüpsiootel lehm OÜ Lõunapiim uues Mõniste mahedas robotlaudas.  Foto: Võrumaa Teataja

HINNALANGUSED • Piima hinna ligi kahekordne langus võrreldes aasta algusega, samuti sea- ja loomaliha ning vilja üle aastate madalaim hind on viinud põllumajanduse Eestis väga raskesse olukorda. „Nii hullu aega pole olnud,” kommenteerib praegust aega Haanja vallas Ruusmäel asuva OÜ Loyde piimafarmi juhataja Helju Trumm, „kõik on maas.” Selle „kõige” all peab ta silmas nii piima kui ka sealiha hinda. Kui varem on üks haru teist toetanud, siis nüüd on kõik vabalanguses.

Trumm on üle elanud kolm põllumajanduse kriisi ja see viimane on kõige hullem. Varasemalt on olnud kriis 1990. aastate lõpus (niinimetatud Vene kriis) ja 2000. aastate lõpus (ülemaailmse finantskriisi järgne masu).

Trumm räägib, et raske on veel toetuste koha pealt. Võrreldes möödunud aastaga sai ligi 400 loomaga ettevõte tänavu toetusi 47 000 euro võrra vähem. Trumm räägib, et kevadeni on ehk võimalik vastu pidada, aga mis edasi saab, seda ta ei tea. Farmis on ametis viis töötajat ja ta ise lööb ka kaasa. Kedagi lahti lasta ei saa, sest koondatud lähevad mujale elama ja hiljem pole võimalik kedagi asemele leida.

20 PÄEVA ENIMLOETUD