Menu

.      

Varesel pelletitehas peaaegu valmis, rahvas jätkuvalt rahuolematu

Varesele rajatava pelletitehase keskkonnalubade avalik arutelu Sõmerpalu vallamajas läinud neljapäeval, laua otsas esiplaanil juhatab koosistumist Keskkonnaameti esindaja Rein Kalle. Foto: Võrumaa TeatajaRAHULOLEMATUS • Läinud neljapäeval Sõmerpalu vallamajas toimunud rahvakoosolekul selgus, et kuigi OÜ Osula Graanul rajatav Baltimaade uhkeim pelletitehas on peaaegu valmis, on ümberkaudne rahvas ikka rahulolematu.

Koosolekul kohal olnud OÜ Osula Graanul emafirma AS Graanul Invest juhatuse liige Jaano Haidla ütles, et pelletitehas on peaaegu valmis ning proovitootmine peaks neil päevil juba algama. Tehase ametlik avamine on lükatud kevadesse, kui ilmad soojemad.

Teine ettevõttepoolne esindaja, Graanul Investi Osula pelletitehase projektijuht Priit Uuemaa rääkis, et lisaks pelletitehasele on kavas tuleval aastal alustada OÜ Osula Energia elektri koostootmisjaama ehitusega. Kummagi tehase tooraineks ja kütteallikaks on hakkpuit.

Uuemaa rääkis, et Sõmerpalu vallas Varesel, vahetult Toft ani saeveski kõrvale rajatavas kompleksis kasutatakse uuemat tehnoloogiat kui olemasolevates Graanul Investi ettevõtetes Järvamaal Imaveres, Lääne-Virumaal Ebaveres ja Valgamaal Helmes. Õhu puhastamiseks kasutatakse filtreid ja vett kasutatakse vaid olmevajaduseks ning auru tootmiseks. Kuigi Uuemaa jutust jäi mulje, et tehase ehitusel täidetakse maksimaalselt kõiki võimalikke normatiive, olid ümberkaudsed elanikud ikkagi väga nördinud ja kriitilised. Põhiline hirm on, et vesi saastub, kaevud jäävad kuivaks, õhk saastub ja müra ei lase elada.

20 PÄEVA ENIMLOETUD