Menu

.      

VASTULAUSE: Asjad pole pooltki nii, kuidas neil paista lastakse

Võru linn on viimasel aastal kiiresti arenenud ja isegi kohalikud elanikud on öelnud, et Võru linnapilt on aastaga silmanähtavalt muutunud. Kolmapäeval vastu võetud linnaeelarve järgi jätkub samas tempos areng ka tänavu, kuigi maakonnalehe veergudelt võib valdavalt leida vaid mustavat kriitikat.

Siinne vastulause puudutab Võrumaa Teataja 15. jaanuari artiklit „Võru linnapea loobus ühest, aga jättis teise nõuniku ametisse” ja juhtkirja „Võru linnapea nõunikega püsti hädas”. Toon välja õiged väited ja faktid nendes tekstides esitatud valeväidete asemel.

Mati Kitsik ei ole Võru linnapea poliitiline nõunik. Tema töö ei ole poliitiline, vaid aidata lahendada linna finants- ja majandusküsimusi. Eriti praegu on absurdne nimetada Kitsikut poliitiliseks nõunikuks, sest ta ei ole partei liige ega enam ka Võru linnavolikogu liige. Mati Kitsik on võetud nõunikuks koalitsiooni selgel heakskiidul ja reaalse vajaduse pärast. Muuhulgas on Kitsik ametisse palgatud selleks, et ta aitaks käivitada reforme ja tegevusi, mis olid kuni praeguse koalitsiooni tulekuni tegemata ja mis tootsid linnale reaalset rahalist kahju.

Nii näiteks on Mati Kitsik ära hinnanud Võru linnale kuuluva kinnisvara efektiivsuse ja andnud soovitused sellega edasi käitumiseks, võidelnud linnale välja soodsamad laenutingimused, lahendanud linna eelarvega seotud probleeme jne.
Täiesti õõnsad on Võru linnavolikogu opositsiooni rünnakud Mati Kitsiku vastu, sest kui linnapeaks oli veel Jüri Kaver, oli ta palganud oma nõunikuks Ilmar Silla, kes oli võetud ametisse täpselt sama lepinguga mis Mati Kitsik ja kes kuulus samal ajal ka Võru linnavolikokku. Tõsi, Silla palk oli Kitsiku palgast tunduvalt kõrgem. Nüüd aga läksid Jüri Kaver ja Tarmo Piirmann kaebama teise inimese peale selle sama asja pärast, mida Kaver ise tegi. Ehk siis Kaver ja Piirmann taotlesid valimiskomisjonilt, et Mati Kitsik ei saaks tegutseda samal ajal nii linnavolikogus kui ka linnapea nõunikuna. Lisaks oli Kaver linnapeana palganud omale ka teise nõuniku.

Piirmann soovitas kolmapäevasel Võru linnavolikogu istungil kokatädide palka tõsta. Küsin, miks Kaver ning Piirmann ei mõelnud siis koka- ja söögitädide palga tõstmise peale nõunike töötasu arvelt, kui neist üks oli linnapea ning teine abilinnapea? Või olid siis kokatädide palgad nende meelest liialt kõrged? Lisan siia meeldetuletuseks, et mullu ehk täpsemalt 2014. aasta septembrist tõstis Võru linnavalitsus kõikide Võru lasteaedade töötajate palka.

Võrumaa Teataja artiklis sisaldub ka valeväide, nagu ma oleks öelnud, et möödunud aastal tõsteti linnavalitsuse töötajate palku kümne protsendi võrra. Linnavalitsuse töötajate palkasid eelmisel aastal ei tõstetud! Eelmisel aastal tõsteti linna allasutuste töötajate palku kümne protsendi võrra. Linna allasutused on näiteks lasteaiad, kunstikool, muusikakool jne. Juhin tähelepanu, et linnavalitsus on linnajuhtide palkadelt ja kuludelt võrreldes Jüri Kaveri juhitud linnavalitsusega hoidnud kokku 22 000 eurot linnarahva raha aastas.

Täiesti absurdne ning vägivaldne on juhtkirjas toodud väide, nagu oleks Oliver von Wolffi nõunikuametist lahkumise taga võimuliidu ja opositsiooni omavaheline hõõrumine. Tegelikult soovitas nõunikud ametist vabastada Tarmo Piirmann ise ja tegi seda sügisel lasteaiatöötajate palgaläbirääkimistel. Rõhutan aga, et Wolffi ei koondatud ega lastud lahti, vaid tema leping lõppes määratud ajal ja ma ei pidanud vajalikuks uut lepingut temaga teha. Ka Wolff ise ei soovinud nõunikuna jätkata.

Hääd Võrumaa Teataja lugejad, kõik ei ole nii kole ja halb, nagu paista lasta tahetakse! 14. jaanuaril võttis Võru linnavolikogu vastu positiivse ja tulevikku suunatud linna 2015. aasta eelarve. Selle eelarve abil tehakse ära suur eeltöö mitme suure europrojekti linna toomiseks (projekteerimine, taotlemine jne), valmivad Võru noortekeskusele uued ruumid, rekonstrueeritakse mitmed Võru linna tänavad ja oh imet – lõpuks hakatakse ka lasteaedu korda tegema. Alustatakse Võru suurima lasteaia Sõleke renoveerimisega. Samuti liitume uuesti Võrumaa Omavalitsuste Liiduga, et koos hakata korda tegema meile kõigile olulist objekti: Võru laululava Kubjal. Positiivset mõtlemist ja teguderohket aasta jätku teile kõigile!

20 PÄEVA ENIMLOETUD