Menu

.      

Mäng ühte väravasse

Võru linnavalitsus on koolireformiga alustanud mängu ühte väravasse: nii nagu ennustatud, on soojad kohad saanud mitte parimad, vaid praeguse linnavõimuga otseselt seotud või sooje suhteid omavad töötajad.

Kahjuks on õigus Võru endisel linnapeal Jüri Kaveril, kui ta ütleb, et parimate valimise asemel valiti ametisse needsamad koolijuhid, kelle väidetavalt kehva töö pärast käimasolev reform Võrus üldse ette võetigi. Kui Võru Kreutzwaldi koolist saab taimelava riigigümnaasiumile, siis oleks pidanud selle kooli puhul juhtkonna valimisel olema sõel eriti tihe. Paraku läks teisiti. Nagu Kaver pakkus, võinuks tagasi tuua Kreutzwaldi kooli endise juhi, praeguse Tartu Treffneri gümnaasiumi juhi Ott Ojaveeri. Või siis vähemalt alles jätta Ojaveeri mantlipärija, Võru hariduse kvaliteedi parandamisega süsteemselt tegelenud Katrin Martinfeldi.

Võru linnapea Anti Allas on nii volikogus sõna võttes kui ka lastevanematega kohtudes korduvalt Võru praegust, kohati väga karmi koolireformi põhjendanud vajadusega parandada veelgi hariduse taset – et Võru koolid saaks omale parimatest parimad töötajad ja suudaks võistelda Tartu koolidega. Sama on kinnitanud hariduse eest vastutav abilinnapea Sixten Sild. Senitehtu pole aga lubadustega kooskõlas. Kui Võru riigigümnaasiumi juhi valimist võib pidada tõesti õnnestunuks ning Miina Härma kooli õppealajuhataja toomist ja temale töötajate valikul vabade käte andmist õigustatuks, siis lühikest aega ametis olnud Misso koolijuhi toomist Võru olulisima kooli etteotsa ei saa pidada eriliseks õnnestumiseks. Lausa piinlik on Võrus sotsiaaldemokraatliku linnavõimuga otseselt seotud või soojades suhetes inimeste kinnitamine uue põhikooli õppejuhi ametisse. See muudab konkursi farsiks.

Praegust olukorda Võru koolielus võib võrrelda mõne töötaja mäsuga, kes vahetasid pettuse ja õpetajate häälte abil Võrus võimu, et ise vanas ametis jätkata. Kuidas Võru linna juhid end niiviisi ümber sõrme keerata lasid, eks see jääb nende südametunnistusele.

20 PÄEVA ENIMLOETUD