Menu

.      

Rahvas valis muutused

Kahe uue erakonna kiire tõus kahe parlamendierakonna sekka näitab, et eesti rahvas valis muutused. Mitte küll päris nii, nagu oleks olnud meelepärane muutuste soovijale Keskerakonnale, aga muutused tulid.

Kõik senised parlamendierakonnad kaotasid toetust rahva hulgas, välja arvatud Keskerakond, kes valijaid pisut juurde võitis. Kõige rohkem võitis aga valijaid juurde kõigest pool aastat tagasi registreeritud Vabaerakond, samuti Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), mis tõusis praktiliselt nullist Eestis ligi üheksaprotsendilise toetuseni. See on väga kõva tulemus, kui arvestada, millist võimsat reklaamikampaaniat tegid praegused parlamendierakonnad, või nagu väiksemad neid nimetavad – kartellierakonnad. Kartell tähendab seda, et läbi seaduse on parlamendierakonnad endale kindlustanud miljonieurose iga-aastase toetuse riigieelarvest, tsementeerides nii oma koha poliitikas. Uute tulijate tulekut on praeguse süsteemi juures peetud seni praktiliselt võimatuks.

Võrumaal tegi EKRE lausa jahmatavalt hea tulemuse, tõugates troonilt sotside ja Reformierakonna järel seni kolmandat positsiooni hoidnud IRLi. EKRE kõva toetust võib seletada möödunud aastal rahvale vägisi peale surutud kooseluseadusega, mille taga olid kõik senised parlamendierakonnad. EKRE kaudu tegi comeback’i suurde poliitikasse Rahvaliidu endine alustala Arno Sild, kes kogus 523 häält ja kindlustas endale koha riigikogus.

Võrumaa jaoks on Eesti poliitikas praegu tähtede seis eriti hea. Kui uskuda jutte, et uue võimuliidu moodustavad Reformierakond, sotsid ja Vabaerakond, siis on toimunud vasakpööre, mida paljud on kartnud, ent mis võimaldaks Eesti viia Põhjamaade sekka. Uued tulijad võimaldavad vasakpöörde läbi viia ilma Keskerakonnata, mis on täiesti uus olukord Eesti poliitikataevas.

Põhjamaade sekka minek tähendab näiteks seda, et äärealasid ei jäeta omapäi, vaid neil aidatakse teistele järele jõuda. Reformierakonna Kagu-Eesti saadik Hanno Pevkur jõudis järeleaitamisega juba enne valimisi algust teha.

20 PÄEVA ENIMLOETUD