Menu

.      

Pettuste aeg saab läbi

Viimased kolm aastat ehk ajal pärast legendaarse festivalikorraldaja Peeter Laursoni taandumist on Võru folkloorifestivali saatnud pettused ja salatsemine. Viimased kolm aastat festivali juhtinud Kadri Valneri taandumine annab aga lootust, et festivalist saab veel asja.

Möödunud aasta algul võis Võru 20. juubelifestivali lehelt Facebookis lugeda, kuidas saabumas on eksootilised külalised, nende seas grupp Mehhikost. Veel paar päeva enne festivali algust oli Võru kesklinnas bussipeatuse juures väljas plakat, milles anti teada külalistest Mehhikost ja Indiast. Festivalil aga ühtegi eksootilist kollektiivi kohal polnud, mistõttu olid paljud külalised pettunud.

Aasta varem anti Võru folgi Facebooki leheküljel suuri lubadusi, et esinejate nimekirjas on 30 rühma Indiast Ameerika Ühendriikideni ja Mauritiusest Lätini, aga lõpuks selgus, et ei tulnudki ühtegi eksootilist rühma. Möödunud aasta kevadel polnud 20. juubelifestivali esinejate kohta üleval mingit infot. See oli kummaline, sest kokkulepped esinejatega sõlmitakse selliste festivalide puhul mitu aastat ette.

Võru festivali tõmbenumbriks on aastate vältel olnud just eksootilised välisgrupid, mida rahvas tuleb huviga vaatama. Veel 2011. aastal oli vaatamata sügavale majanduskriisile festivalil kohal terve rida eksootilisi gruppe, nende seas Mate Yehuda Iisraelist, Bursa Turkuaz Folklor Sanat Dernegi Türgist ja Yeongnam Yesuldan Lõuna-Koreast. Võru festival polnud siis isegi rahvusvahelise folkloorifestivalide nõukogu CIOFF liige.

Seda, miks inimesi aastaid peteti, pole festivali juht Kadri Valner olnud nõus kommenteerima.

Eksootiliste välisrühmade puudumine on kahandanud aastast aastasse huvi festivali vastu ja löönud eelarvesse augu. Festivali aruannetest tuleb välja, et võrreldes 2011. aastaga on piletitulu kukkunud kaks korda.

Võru festivali allakäigust tekkinud tühimikku on kasutanud edukalt ära teised festivalid Eestis, näiteks Põhja-Eestis kiiresti kasvanud Viru folk, alkoholivaba Hiiu folk ja Seto folk Värskas.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD