Menu

.      

Künnipäeval võtsid maamehed Tartu südalinnas võimu ja täna algab maamess

Küüni tänaval oli künnipäeval uudistamiseks rivis 16 traktorit.      Foto: VÕRUMAA TEATAJAMAAMESS • Künnipäeva, 14. aprilli pärastlõunal andis Tartu linnapea Urmas Klaas Küüni ja Poe tänava nurgal traktoririvi ees seistes võimu maameestele ja kuulutas maanädala avatuks. Maanädala tähtsündmuseks on täna keskpäeval avatav maamess, mis on paisunud nii suureks, et Eesti Maaülikool andis isegi maad juurde.


Maaülikooli rektor Mait Klaassen toonitas, et kui maamehed suuremates linnades tänavale tulevad, siis kallatakse maha piima või veel midagi hullematki, kuid Tartus on tänaval rivis ilusad, puhtad ja läikivad traktorid ning maamess on kohale meelitanud 17 välisriigi esindajad.


Ei ole just igapäevane, et raekojast kiviviske kaugusel seisavad rivis moodsad masinad ja ei keelata isegi rooli taha ronimast või last traktori rattarummu sees pildistada. Tõelised iludused, ühel neist oli ees 19 erinevat tuld (Massey Ferguson), teine roomikutel (Challanger) jne.


Tänavune on järjekorras 23. maamess, 21. puidutöötlemismasinate, metsa- ja toidumess ning 17. aiandusmess. Maamessi seeme langes 23 aastat tagasi Tartus väga viljakasse mulda. Lätlased ja leedulasedki kadestavad.


Mõne nädala pärast võtavad linnas võimu enda kätte tudengid. Tartu on rohkem kui ainult lõunaeestlaste pealinn.

20 PÄEVA ENIMLOETUD