Menu

.      

Ööfotograaf tegi revolutsiooni – ööpildist sai NASA päevapilt

24. august 2015 kell 00.10 Võrumaal Kündja kandis. Sidesatelliidi Iriidium sähvatus. Säriaeg 30 sekundit. Modell Viivika Nagel asus fotograafist umbes poolesaja meetri kaugusel ja pidi pool minutit liikumatult seisma ja õiges suunas osutama. FOTO: Martin Mark

KOSMILINE EDU • Esmaspäeva, 24. augusti hakul kell 00.10 sündis foto, mida tegelikult tegema ei mindudki, sest plaan oli vaid Linnuteed pildistada.

Pihle talu peremees Martin Mark tunnistas lapsepõlvekiigel istudes Võrumaa Teatajale, et läks koos kaaslasega sellel ööl Linnuteed pildistama ning avastas pooljuhuslikult kohe-kohe toimuva Iriidiumi sähvatuse.„Hüüdsin umbes 50 meetri kaugusel olevale kaaslasele: siruta käsi! Pooleminutise säriaja jooksul kõik aset leidiski, mis pildilt näha,” räägib Martin Mark tagasihoidlikult. „Olin lihtsalt õigel ajal õiges kohas.”

Tänavust aastat võib Martin Mark lugeda kordaläinuks juba praegu, sest kevadel leidsid tunnustamist tema maastikufotod, kosmilise edu tõi aga 30 sekundit õigesse suunda pööratud kaamera ja astronoomias orienteeruv modell, kes teadis, kust suunast sähvatused tulevad.

Martin Mark saatis oma iriidiumifoto mitmetele meediaväljaannetele, kuid tulemuseks oli vaikus, ja siis äkki valis USA kosmoseagentuur NASA rõugelase foto 2. septembri päevapildiks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD