Menu

.      

Riigikogulane vastab suveplaanide kohta

FOTO: Riigikogu

KÜSIMUS–VASTUS • Maikuu ilmad on juba mõnusalt soojad ja mõtted tüürivad juba suvepuhkuse rajale: mida huvitavat teha või kuhu reisida, kas jääda kodumaile või seigelda kaugemale silmaringi laiendama.  Küsisime ka riigikogulastelt nende suviste tegemiste kohta: Millised on teie suveplaanid? Kus on kavas käia, kuhu reisida, millistest suvesündmustest osa võtta? Milline varasem suvereis on eriti meelde jäänud?

Heimar Lenk (Keskerakond): Suveplaan, nagu ikka, on suur ja ainuke! Võtta kapist välja hele ülikond ning nautida Eestimaa lühikest ja jahedat suve niipalju, kui see võimalik on. Tahan vaadata esimese päevituse saanud inimeste rõõmsaid nägusid ja näidata neile enda poisilikult kerglast rõõmu saabunud päikesepaiste üle. On ju teda meil nii vähe! Kui vahva on pärast väsitavat rannapäeva maanduda veeäärsesse kohvikusse jääteed või jahedat õlut rüüpama. Siis tundub suvi olevat igavene. Milline õnn on sellel õhtul teada, et homme hommikul ei pea kella peale üles hüppama. Et võid tõusta kiirustamata, rahulikult kohvikannu üles panna ja siis kergel sammul oma lemmiknaisterahvast äratama minna. Mulle väga meeldivad suvised hommikused kohvihetked, kui aken aeda on lahti tehtud ja sealt linnukeste armulaulu sisse voolab. Eriti vahva, kui ka kured kodus on. Meie aias elab juba mitu aastat truu kurepaar, kellest päris pereliikmed saanud. Viimastel aastatel olen püüdnud suvel piirata rasket füüsilist tööd. Varem sai ikka remont või mõni suurem töö suveks jäetud. Nüüd olen aru saanud, et suvi peaks olema siiski energia laadimise, mitte raiskamise aeg. Võrkkiiges filosofeerimine annab meile rohkem kui lõputu luuaga tuuseldamine. Kavatsen sel suvel mõtteid koguda ja ühe uue raamatuga alustada. Põnevaid seiklusi ja elutarkust on kogunenud juba nii palju, et tarvis ka teistega jagada.

Ivari Padar (SDE): Suvi tuleb nagu ikka sündmusterohke. Maaelukomisjoni esimehena on palju erinevate Eesti piirkondade külastamisi alates aasta põllumehe konkursi kandidaatide taludest ja Kagu-Eesti eelarvamusfestivalist 22. juulil kuni Raikküla kärajateni 24. augustil välja. Korduvalt kavatsen külastada Navi külale lähedaseimat asustatud punkti Võru linna. Eestist välja on asja vaid korra, et sõita Dagestani külla Abdulmukmin Idrisovits Abdulkaparovile.

Anneli Ott (Keskerakond): Suveplaanid pole veel otseselt tehtud, eelkõige on soov olla kodus. Maal elades on suvine aeg üsna kiire ja pikemaid reisiplaane veel kavas pole, saab ka kodus kenasti puhata. Kindlasti käin lastega külas sõpradel ja sugulastel, kelle juurde aasta jooksul jõudnud pole. Need plaanid viivad tõenäoliselt ka Soome. Leian, et ka Eestimaa on väga ilus ja siin leiab väga huvitavaid ja ilusaid paiku, mida külastada. Suvesündmustel osalejana olen pigem tagasihoidlik ja meeldivad sellised väiksemale auditooriumile suunatud kontserdid, vabaõhu teatrietendused või simmanid. Jaanipäeva paiku sõidame kindlasti Võrumaal ringi ja vaatame, kuidas kogukonnad jaanituld teevad ja pidu peavad. Suurem sündmus, millest suvel kavas osa võtta, on Võru Folkloorifestival. Ka Põlvas Intsikurmus olen üsna tihti käinud, tõenäoliselt leian ka sel suvel sealsest programmist mõne huvitava ürituse, nagu näiteks lõõtspillifestival Harmoonika. Aga praegu on küll elus selline aeg, et eelistan reisimisele pigem oma vaba aega veeta kodus ja tunda rõõmu külaliste vastuvõtmisest ning maaelu rahu ja vaikuse nautimisest.

Maire Aunaste (IRL): Suvi on pikk ja kirju, nii et täpset graafikut pole mõtet teha. Küll tean üht kindlat üritust, mis Võrus toimub ja kuhu kindlasti tulen – küüditatutele mälestuskivi avamine enne jaanipäeva Võru raudteejaamas. Eestist väljapoole reisiplaane mul ei ole, jõuaks Lõuna-Eesti tähtsündmustelegi. Kõigil nädalavahetustel osalen Tartu ja Tallinna omaloodud kirbuturgudel nii nagu eelmistelgi suvedel. Ka on mul plaan jaanilaupäeval käivitada uus ettevõtmine – vanavara- ja käsitööturg ilusal maanteeäärsel heinamaal Tallinnast 15 kilomeetrit Rapla poole. Koha nimi on Tõdva, kus ma olen üle kümne aasta ka elanud.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Suvi tõotab tulla tavapäraselt väga kiire. Juba on suur osa kalendrist täis. Suve alguses tahan võtta tõsiselt käsile inglise keele oskuse parandamise. Orienteerumisliidu presidendina olen seotud augusti alguses Põhja-Eestis toimuvate orienteerumise veteranide maailmameistrivõistluste korraldamisega. Terve nädala on Eestis kaardi ja kompassiga võistlemas vähemalt 3500 sportlast umbes 50 riigist. Augusti lõpp, ja võimalik, et ka september, läheb presidendivalimiste tähe all.


Loomulikult tuleb suvel leida aega puhkamiseks ja perega koosolemiseks. Eestimaa suvi on väga kaunis ja seda aega tuleb nautida.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Kindlaid suveplaane pole veel paika pandud, aga on teada üritused kus püüan kindlasti kohal olla. Sellel suvel toimub Pärnumaal suguvõsa kokkutulek ja seal tuleb kohal olla. Mõned kontserdid ja laatade külastused mahuvad ka suveplaanidesse.
Ühe osa suvest pühendame oma Saksa sõpradele, kes sõidavad meile külla. Tegevust jätkub kindlasti terveks suveks ja loodan, et ka ilm soosib meie kõikide suvepuhkust.

Arno Sild (EKRE): Eelolevale suvele mõeldes tuleb tunnistada, et suvi saab olema teguderohke. Juba praegu on märkmikus rohkesti üritusi kogu suveks. Kuigi riigikogu istungeid üldjuhul ei toimu, tahan sedavõrd rohkem tegutseda valimisringkonnas oma valijate keskel. Põlva-, Võru- ja Valgamaal on palju suvesündmusi, millel tahan osaleda.
Meil on omal siin Kagu-Eestis palju kauneid kohti ja vaatamisväärtusi, siinsamas ringi liikudes saan oma reisihimu täielikult rahuldatud, kuskile kaugemale sel suvel reisida plaaninud ei ole. Palju aega ja energiat kulub riigikogu tegemiste kõrval ka oma kodule. Siin on tegemist nii palju, et alati tuleb ajast puudu. Kui hetkeks mahti saan, naudin koduaias istumist koos sõpradega või vahel ka päris üksi. Siin tulevad pähe kõige toredamad mõtted, nii kogun energiat ja jõudu edaspidisteks tegemisteks.

Varasemad reisid on mind viinud mitmesse Euroopa riiki, üldiselt on need olnud turismireisid. Eriti meeldejäävad olid automatkad koos perega Musta mere äärde Krimmi. Need ei olnud ainult turismireisid, vaid olid ühtlasi terviseparandamiseks väga olulised.

Uno Kaskpeit (EKRE): Suvi on ilus aeg ning ainus võimalus maakodus midagi ära teha. Plaanis on suitsusauna remont, küttepuude tegemine ning muud hooldustööd elamises ja ümber selle. Esimene reis Eestist välja viib Soome endise Soome piirivalve kolleegi juubelipeole. Oleme juba üle 20 aasta head sõbrad ja kohtume viis-kuus korda aastas. Raske on seletada vanadele kolleegidele, miks Eestis lammutati riigikaitse ülesannet omanud hästi toimiv piirivalvesüsteem. Nendel toimib selline piirivalve edasi ja nad on kindlal seisukohal, et vastu Vene piiri ei saagi politseiline organisatsioon piiri valvata ja riigi kaitseks valmis olla, kui tekib vajadus.

Kindlasti osalen Võrus toimuval võidupüha paraadil pealtvaatajana ja seejärel teen maakodus koos sõpradega jaanituld. Plaanis on veel vanade Läti kolleegidega kohtumine Lätimaal. Endiste Eesti ja Läti piiriesindajate kohtumine on muutunud traditsiooniks ja me üritame ikka iga aasta suvel korra kokku saada, et vanu aegu meenutada.

Varasematest reisidest on rohkem meelde jäänud kaheksa aastat tagasi korraldatud nelja autoga puhkusereis Bulgaariasse. See oli huvitav ja seiklusterohke ettevõtmine. Seltskond oli ka väga hea, kõik endised piirivalvurid.

Liina Kersna (Reformierakond) ei vastanud.

Kalvi Kõva (SDE) ei vastanud.

Priit Sibul (IRL) ei vastanud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD