Menu

.      

Hauka laat ja romuralli käivad käsikäes

Aasta 2014, mil kollased näitasid oma võimu - Vastseliina võttis romurallil kolmikvõidu. Foto: BIRGIT PETTAI

ROMURALLI • Hauka laat Antslas on omamoodi fenomenaalne ja tänu sellele laadale elab ka Eesti romuralli. See oli 8. august 1998, mil Surm korraldas oma esimese romuralli ja seda justnimelt Antslas. Sellest hetkest peale on romurallit Hauka laada ajal Antsla laululaval läbi viidud igal aastal ja populaarsus nii sõitjate kui ka publiku seas aina kasvanud.

Esimesel romurallil, 1998. aastal oli sõitjaid kokku kuus, publik oli kohal ja mis peamine – nalja sai. Tol ajal kestis veel tankide hooaeg, st platsil siblisid mootoritega toruraamid ja üritasid üksteist katusele keerata. Kõige paremini õnnestus see Arne Pauskal, Olar Leishovnieksil ja Ardi Taukil. Kogemustega romurallitaja Arne Pauska oli mullu ka romuralli peakohtunik.

Teist romurallit, mis toimus 7. augustil 1999, oli vaatama tulnud 5500 inimest, kuigi sõitjaid oli ainult viis. Teise romuralli võitis Väino Aidla, teise koha saavutas Arne Pauska ja kolmandale kohale jäi Raul Maasikas.

12. augustil 2000 toimus romutamine esmakordselt keretugevdusteta autodega. Sõideti Volgade, Moskvitšide, Žigulide ja sapakatega. Romuralli võitis Arne Pauska, teisele kohale tuli Raivo Uukkivi, kolmanda koha saavutas Hando Ojaste.

Aasta-aastalt osalejate arv aina kasvas. 2003. aastaks oli areenil juba 13 masinat, millest enamiku moodustasid Volgad, sekka ka Pobedasid. Nii jätkus see kuni 2006. aastani, mil Antsla laululava areenile veeresid esimest korda ainult väiksed autod, milleks olid põhiliselt Ladad. Sellega oli lõppenud Volgade ja Pobedade aeg ning võitlus muutus võrdsemaks.

2004. aastast on pidev võitlemine käinud kahe suure leeri vahel – võrukad ja elvakad, kelle seast on rahval välja kujunenud oma lemmikud. 2004. aastal saavutas romurallil esikoha Virgo Unt Elvast, teise koha Üllar Sikk Vastseliinast ja kolmandaks jäi Urmas Tihane Kilingi-Nõmmelt. 2005. aastal võtsid Elva mehed kolmikvõidu. Tihti on juhtunud ka nii, et Elva ja Võru meeste omavahelises võitluses on kiirelt välja surutud ka kõik mujalt pärit sõitjad. Ka 2006. aastal võitis romuralli taas Elva – Tauno Klaus oli esimene, Üllar Sikk Vastseliinast teine ja Marek Täht Räpinast kolmas.

2007. aastaks oli väikese platsi kohta sõitjaid liiga palju, kokku 16. Tänavuseks romuralliks lubavad korraldajad areenile tuua rekordiliselt 19 sõitjat. Kuid vahepeal oli ka aegu, kui võistlejaid oli taas alla kümne, nagu alguses. Vaatamata sellele olid kohal legendaarsed romurallitajad, kellest 2010. aastal parim oli Üllar Sikk Vastseliinast ning teisel ja kolmandal kohal Elva mehed Tauno Klaus ja Viktor Brovin. 2013. aastal hõivasid esimest korda romuralli ajaloos kolmest poodiumikohast kaks naised. Esikoha saavutas Andres Lill Elvast, teise koha Marina Liira Kammerist ja kolmanda koha sai Sirly Himmaste Elvast.

2014. aasta tulid Vastseliina mehed suure tiimiga romurallile, et võita ja panidki ürituse kinni, haarates endale kolm poodiumikohta. Esimese koha saavutas Veikko Vaher, teise Kermo Sikk ja kolmanda Kalmer. 2015. aastal moodustasid aga Elva mehed vastuleeri ja hõivasid kaks esikohta: Veido Lääne saavutas esikoha ja Rainer Käärik teise koha. Kolmandale kohale jäi legendaarse romurallitaja Üllari Siku poeg Kermo Sikk Vastseliinast. Nii 2014. kui ka 2015. aastal osales Hauka laada romurallil 14 romutajat.

Romuralli on tuntud ka oma võimsate afterpartyde poolest, millele on aga viimasel ajal varju heitnud Hauka laada staadionikontserdid teisel pool linna. Mullu toimuski romuralli juba ilma õhtuse peota, kuid paistab, et romuralli korraldajad teevad sel aastal kõik tasa ja lubavad raju show’d, kus astuvad üles räppar Beebilõust ja punkansambel Kurjam. Üllatusena osaleb sel aastal romurallil ka arvukalt võistlejaid Antslast.

Romuralli toimub tänavu Antslas juba 19 korda. Romutamise algataja Surm on öelnud: „Romutamine on see õige asi, mida laadalised alati hea meelega vaatama tulevad. Hauka laat ja romuralli – need asjad käivad ikka käsikäes.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD