Menu

.      

Taarapõllu rajab alternatiivenergia katlamaja

Nii käib Taarapõllu talus kuulsate marjakrõpsude tootmine: alustele tilgutatakse küpsetuspaberi peale marjasegu koogikesed, mis ahjus ära kuivatakse ja siis purkidesse pakendatakse. Pildil käib ahjust tulnud krõpsude kogumine, taustal on näha Edgar Koltsi enda meisterdatud ahjud.  Foto: Võrumaa TeatajaELEKTRIHINNALE VASTU! • Varstu vallas Kangstis asuv üleilma kuulus marjakrõpsutootja Taarapõllu talu rajab alternatiivenergia katlamaja, et toime tulla energiahinna üha kiirema tõusuga.
„Tahaks, et see oleks halupuudega köetav,” ütles Taarapõllu talu peremees Edgar Kolts, „krõpsud on väga energiamahukas toode.”


Praegu toimub tootmine elektri- ja õliküttel – see kallineb iga päevaga. Kolts lisab, et küttehinna tõusu tõttu on tulusus juba piiri peal – kogu müügist saadav raha kulub tootmiseks ära. Nõnda on tekkinud olukord, kus tootmist enam jätkata ei saa, kui odavamale küttele üle ei lähe.


Praegu kulub Taarapõllu talus ühes kuus elektri peale ligi 1500 eurot. Kui elekter järgmisel aastal prognooside järgi poole võrra kallineb, siis läheb tootmine veel kallimaks. Seetõttu on Edgar Kolts plaaninud koostööd teha Tallinna tehnikaülikooli teadlastega, kes on välja töötanud puugaasi-elektrigeneraatori. Sellise riistapuuga saab halupuude kütmisega toota nii soojust kui ka elektrit.

(Loe edasi ajalehest või telli pdf.)

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD